Pismo međunarodnih organizacija premijerki Srbije o stanju u ustanovama za osobe sa invaliditetom 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Te organizacije su upismu izrazile „zabrinutost zbog situacije u kojoj su hiljade žena, muškaraca i dece sa invaliditetom koje žive u tim institucijama širom Srbije“.

Organizacije povodom pandemije KOVIDA-19 traže od premijerke „više informacija o odgovoru Vlade Srbije na situaciju, posebno u pogledu koraka koje preduzima kako bi se obezbedila ljudska prava osoba sa invaliditetom, uključujući i one koji žive u rezidencijalnim ustanovama“.

U pismu se navodi da je organizacija „Hjuman rajts voč“ 14. aprila poslala pismo Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike „zahtevajući informacije o, između ostalog, potezima koje je Vlada preduzela da spreči širenje KOVIDA-19 u rezidencijalnim ustanovama za decu i odrasle osobe sa invaliditetom“.

„Hjuman rajts voč“ je, piše u pismu, slao i dodatne zahteve za informacije, posebno o ukupnom broju infekcija i smrtnih slučajeva. Te zahteve poslao je Ministarstvu rada 28. aprila, Ministarstvu zdravlja 29. aprila i 8. maja, a Republičkom zavodu za javno zdravlje 8. maja, ali do pisanja otvorenog pisma, tražene informacije nisu stigle.

Slično tome, piše u pismu, Inicijativa za prava mentalnog invaliditeta MDRI-S poslala je 2. jula Ministarstvu rada i Republičkom zavodu za javno zdravstvo zahtev za podatke o zaraženoj deci i odraslima koji žive u ustanovama za osobe sa invaliditetom, i o broju osoba sa invaliditetom koji žive u institucijama koje su umrle od KOVIDA-19.

„Iako je Ministarstvo rada potvrdilo primanje zahteva, MDRI-S još čeka odgovor Republičkog zavoda za javno zdravstvo sa traženim informacijama“, piše u pismu.

Organizacije ukazuju da bi „jasni i sveobuhvatni podaci o ukupnom broju infekcija i smrtnih slučajeva pomogli široj javnosti da shvati uticaj epidemije na ustanove socijalne zaštite“, a to bi dalo i „više poverenja porodicama i javnosti“.

„Objavljivanje takvih informacija takođe bi bilo merljiv dokaz posvećenosti Srbije zaštiti prava osoba sa invaliditetom, od najmlađih do najstarijih“, piše u pismu.

Organizacije-potpisnice pisma još jednom traže „jasne informacije o ukupnom broju infekcija i smrtnih slučajeva unutar institucija otkad je 11. marta 2020. Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju KOVID-19“.

U pismu se nabrajaju konkretne informacije koje se traže o stanju u tim ustanovama i testiranju njihovih štićenika.

Zatim se primećuje da su „osobe sa invaliditetom koje žive u ustanovama socijalne zaštite širom Srbije i dalje lišene slobode da se kreću i napuštaju ustanove ili da im u posetu dolaze članovi porodice i drugi“ i to još od 12. marta, s izuzetkom 9-29. juna, kada je Ministarstvo rada dozvolilo neke posete pod veoma strogim uslovima.

S tim u vezi, premijerka Srbije u pismu se poziva da osigura „da svako ograničenje kretanja i poseta uspostavi ravnotežu zaštite osoba s invaliditetom od rizika izloženosti korona virusu, i njihove potrebe za porodicom, povezanošću i pravom na slobodu“.

„Na kraju, pozivamo vas da preduzmete korake ka reformi svih zakona i politika kako bi se ispunile obaveze Srbije prema UN“, piše u pismu premijerki Brnabić uz navod iz medjunardne Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Organizacije na kraju izmedju ostalog traže da se „hitno razvije plan za brzu deinstitucionalizaciju dece i odraslih sa teškoćama… kako bi se osiguralo da svaka osoba sa invaliditetom može da napusti instituciju i živi u zajednici“, kao i da se „odrede odgovarajući finansijski i ljudski resursi za podršku prelaska sa institucionalne nege na nezavisan život u zajednici“.

Pismo su potpisale organizacije: „Disability Rights International“, „European Network on Independent Living – ENIL“, „Human Rights Watch“, „Inclusion Europe“, „MDRI-S“ i „Validity Foundation“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.