Foto: Dostignuća mladih u Srbiji

Takmičenje je okupilo 60 učenika iz 44 srednje škole iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima realizovanim u novembru i decembru prošle godine. Pobedu je odneo tim koga su činili Zlatica Pavlović iz Gimnazije u Šidu, Marko Radulović iz Srednje škole u Arilju, Jelica Stanišić iz Poljoprivredne škole u Beogradu i Milutin Milošević iz Gimnazije u Prokuplju.

“Glinene posude izrađivale bi porodične grnčarske radionice iz sela Zlakusa a na poklopce bismo stavljali prohromsku oplatu koja bi prostom kondenzacijom skupljala masti iz hrane.  Nakon mnogo razmišljanja i odbacivanja velikog broja ideja, odlučili smo se za ovu koja predstavlja idealan spoj srpske narodne radinosti i modernih sistema zdrave ishrane”, izjavio je Marko, član pobedničkog tima.

Pet prvoplasiranih timova sa ovog takmičenja u aprilu će u Sarajevu učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana gde će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po četiri učenika iz svake zemlje.

U ponedeljak je učenicima dat “izazov” da razviju poslovnu ideju koja bi spojila stare srpske zanate i modernu tehnologiju. Uz pomoć biznis volontera iz UniCredit banke, učenički timovi osmišljavali su rešenje problema i kreirali biznis planove i prezentacije koju su u utorak predstavili članovima žirija i publici.

“Osnovni cilj Poslovnog izazova je da motiviše učenike da upotrebe svoje veštine na inovativan način i pokažu svoj preduzetnički duh kako bi bili spremni za suočavanje sa realnim poslovnim situacijama. Nije nužno da sutra svi postanu preduzetnici, ali je vrlo važno da budu preduzimljivi, čime god se bavili u životu”, rekao je Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje Poslovni izazov realizovala je organizacija Dostignuća mladih uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, UniCredit banke i kompanije Telekom Srbija.