Stanovi će biti izgrađeni od skoro 700.000 evra iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa (RSP) Banka za razvoj Saveta Evrope.

Grad Sremska Mitrovica izdvojio je zemljište i prateću infrastrukturu vrednu više od 15 miliona dinara.

Gradnja stanova počinje u ulici Marcilijeva bb, Marko Peričin Kamenjar, a izvodjač radova je firma „GRADING“ iz Paraćina.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije rekao je da je rešavanje izbegličkog pitanja dugotrajan i kompleksan proces.

„Vlada Srbije sa ostalim partnerima ostaje snažno opredeljena i angažovana na sprovođenju RSP-a“, rekao je Dačić.

Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić kazao je da je kroz taj stambeni program skoro 3.000 porodica dobilo krov nad glavom, a da će do kraja programa biti zbrinuto više od 7.000 porodica.

„Zahvaljujem korisnicima na strpljenju a partnerima na podršci, i očekujem da se veoma brzo opet okupimo na dodeli ključeva“, rekao je Cucić.

Ceremoniji su prisustvovali i šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Džon Klejton i šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom.

RSP je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske sa ciljem da se obezbede trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, i Banke za razvoj Saveta evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije,Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Povezani tekstovi