Počela probna isporuka vode iz regionalnog vodovoda Gazivode za Srbe na severu Kosova 1Foto: EPA NIC BOTHMA

To predstavlja rešenje višedecnijskog problema vodosnabdevanja žitelja severnog Kosova koji su često zavisili od dobre volje zaposlenih u  vodovodu koji se nalazi u južnom, albanskom delu grada.

U narednih nekoliko dana voda se može koristiti isključivo kao tehnička, biće redovno kontrolisan kvalitet vode a građani će biti obavešteni kada bude ispravna za piće.

Izgradnja Regionalnog vodovoda Gazivode počeola je pre osam godina, a iz republičkog budžeta izdvojeno je 16 miliona evra.

Glavna fabrika za prečišćavanje vode je u Gazivodama, nedaleko od velike brane, u opštini Zubin Potok, a od nje ide sistem cevi do Severne Mitrovice, dužine od 25 kilometara, kapaciteta oko 200 kubnih litara vode u sekudi.

Sirova voda koja se prerađuje kako bi bila spremna za piće, uzima se iz jezera Gazivode sa 70 metara dubine.

Do 1999. godine žitelji Severne Mirrovice i Zvečana vodu za piće dobijali su iz vodovoda u mestu Šipolje koji je izgrađen sredstvima samodoprinosa. Dolaskom međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo voda je usmerena i ka Vučitrnu i Srbici tako da su severni deo grada i Zvečan konsantno bili suočeni sa restrikcijom vode za piće.