Podrška za ekonomsko osnaživanje žena sa sela 1Kajmak: Projektom do lakšeg brendiranja poljoprivrednih proizvoda

Ekonomsko osnaživanje žena u selima novovaroške opštine u fokusu je projekta opštinskog Saveta za rodnu ravnopravnost koji je nedavno dobio “zeleno svetlo” na konkursu Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost (UN Women).

Projekat lokalnog Saveta jedan je od ukupno 12 u Srbiji koji će, u okviru trogodišnjeg nacionalnog programa „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ , sa 300.000 evra, finansirati Evropska unija iz fonda IPA 2 .

Za realizaciju brojnih aktivnosti koji će se na području naše opštine realizovati do kraja novembra ove godine, opštinski Savet za RR dobiće sredstva u iznosu od 500.000 dinara. U okviru ovog programa pri opštinskoj upravi biće otvorena kancelarija za rodnu ravnopravnost, organizovaće se više treninga i edukativnih skupova, a učesnice projekta biće u prilici da se tokom par studijskih poseta i putovanja upoznaju sa primerima dobre prakse u okruženju.

„Projektom će biti obuhvaćeno pedesetak žena, većinom sa seoskog područja. Pomoći ćemo im da se ekonomski osnaže, bilo da se bave poljoprivredom proizvodnjom ili nekim drugim poslovima – seoskim turizmom, starim zanatima i slično. Naučićemo ih kako da sertifikuju svoju proizvodnju, brendiraju proizvode i marketinški se bolje profilišu na tržištu. Pokazaćemo im kako to rade drugi i dokle su naše komšije stigle na polju ekonomskog osnaživanja žena, koje je najvažniji korak ka njihovom većoj samostalnosti i podizanju kvaliteta njihovog života“, kaže predsednica opštinskog Saveta za rodnu ravnopravnost Gordana Khoitar, koja je ujedno i inicijator ovog projekta.

Ona podseća na važnost činjenice da žene moraju biti aktivnije, agilnije i upornije u borbi za poboljšanje svog položaja, kako u sopstvenoj porodici, tako i u društvu u celini. Jer na njima počivaju gazdinstva i one su zamajac ekonomskog razvoja sela.

Khoitar naglašava da je suština projekta da se žene edukuju i ohrabre da svoj rad naplate, a ne da budu samo robovi svog imanja i besplatna radna snaga.

„Zato apelujem na sve žene sa sela, a biće prostora i za potencijalne preduzetnice iz grada, da se dođu u Opštinsku upravu i prijave se za učešće u projektu, ili to učine putem telefonskih brojeva 62-140 i 62-142“, dodaje predsednica lokalnog Saveta za rodnu ravnopravnost, inače, odbornica u Skupštini opštine Nova Varoš.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Podrška za ekonomsko osnaživanje žena sa sela”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.