Pokrenuta diskusija o viškovima hrane iz beogradskih restorana 1Foto: Mikser

Uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva zaštite životne sredine i organizacije Mikser, juče su se oko teme otpada hrane prvi put okupili predstavnici beogradskih restorana i medijskih kuća na neformalnom radnom ručku.

U znak podrške skupu se pridružio i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Specijalna gošća skupa u Savamali bila je inovatorka Žilijet Franke (Juliette Franquet) iz Francuske, koja je predstavila svoj start-up „Voli svoj otpad” (Love Your Waste) koji restoranima i kuhinjama u Parizu već pet godina pomaže u tretiranju viškova hrane i njihovom pretvaranju u nove resurse.

Žilijet je podelila svoje iskustvo nakon čega je usledila dinamična diskusija o mogućnostima da se deo prakse primeni kod nas.

Ministar Trivan je naveo da se hranom mora racionalno upravljati, i pronaći način da se pomogne onima koji je nemaju dovoljno.

On je izrazio spremnost Ministarstva da podrži ovakve ideje i projektne aktivnosti koje doprinose razvijanju i unapređenju prerade, reciklaže i ponovnog korišćenja organskog otpada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari