„Politika“ do 1941. uklonjena iz digitalnog arhiva Narodne biblioteke 1Foto: Wikipedia.org

U elektronskom katalogu Narodne biblioteke Srbije (NBS) više nema izdanja lista „Politika“ od 1904. do 1941. godine, potvrđeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u NBS-u.

„Na zahtev kuće Politika novine i magazini (PNM), NBS povukla je digitalizovana izdanja lista ‘Politika’ za period do 1941. godine, a koji je niz godina bio na raspolaganju našim onlajn korisnicima“, objavljeno je na sajtu NBS-a.

Na pitanje UNS-a po kom zakonskom osnovu i zašto je PNM zahtevala da se povuku digitalizovana izdanja ovoga lista do 1941. godine, direktorka PNM-a Mira Glišić Simić nije odgovorila.

UNS je pitao načelnicu odeljenja za razvoj digitalne biblioteke i mikrografiju Tamaru Butigan Vučaj sa kojim obrazloženjem je PNM zahtevala od Narodne biblioteke da ova izdanja budu uklonjena, ali ni ona nije odgovorila.

Kako UNS saznaje danas će biti održan Upravni odbor NBS-a na kojem će biti reči i o uklanjanju lista „Politika“ iz digitalnog arhiva Narodne biblioteke, a javnost će nakon toga, biti obaveštena o ovom slučaju.

Izdanja lista „Politika“ do 1941. godine, kako stoji na sajtu NBS-a, moći će da se koriste u čitaonicama NBS-a.

U Zakonu o autorskim i srodnim pravima u članu 45 stoji da je dozvoljeno „bez dozvole autora  i bez plaćanja autorske naknade umnožavanje dela od strane javnih biblioteka…“.

Podsetimo, zajedničkim projektom „Politike“ i NBS-a 2006. godine izdanja lista „Politika“ od 1904. do 1941. godine postala su deo elektronskog arhiva NBS –a, kao i Politike onlajn.

Cilj ovog projekta kako je tada ovaj list objavio bilo je „očuvanje i arhiviranje lista „kao ekskluzivnog i eminentnog predstavnika srpske kulture i baštine“.

Inače, na sajtu „Politike“ u rubrici „Arhiva“ su tekstovi lista od 2006. godine do danas. Pojedinačna izdanja na sajtu ovoga lista korisnici ne mogu da listaju, kao što su ranije mogli na elektronskoj stranici NBS-a.

Primerci „Politike“ u digitalnoj arhivi NBS-a mogli su i da se pretražuju besplatno, po datumu izdanja.

Govoreći o digitalizaciji lista tadašnja glavna i odgovorna urednica lista „Politika“ Ljiljana Smajlović rekla je da ona „predstavlja zanimljivo putovanje u prošlost, u sociološkom, političkom i fenomenološkom smislu“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “„Politika“ do 1941. uklonjena iz digitalnog arhiva Narodne biblioteke”

  1. Sva ova pitanja trebali ste postaviti Laslu Blaskovicu,knjizevniku koji ne zna sta je bibliotekarstvo i nije uspeo za 4 godine svoje „nevladavine-vladavine“ da upozna radnike Biblioteke. Nedostupan,drzak,nadmen. Pa on postoji zbog nas – a ne zbog sebe! Uvek nam postavljaju ovakve upravnike,neadekvatne,uobrazene. Vreme je da neko iz nase kuce konkurise na njegovo mesto! Javila mu se direktorka Politike,on se uplasio i povukao istu. Gde je borba,dokazivanje da je sve regularno? Sramota!

  2. SRAMOTA! Ovo zaheva sudski proces!!! Ko ima pravo da manipulise istorijom naseg naroda? Ovo su infomracije od javnog znacaja i kao takve moraju da budu date svima na slobodno koriscenje! STOP CENZURI!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.