Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Državno takmičenje iz fizike održava se 6. i 7. aprila u OŠ „Vuk Karadžić“ u Kladovu, s tim što deca prvog dana rade zadatke, a drugog dana se dodeljuju nagrade, a za 6. april je zakazano okružno iz srpskog jezika. Nastavnik srpskog jezika koji se javio redakciji Danasa pita da li će ovaj problem biti rešen, jer će neke škole svojim đacima obezbediti prenoćište u Kladovu i oni fizički neće stići da se vrate u svoja mesta, čak iako „srbisti“ pomere svoje takmičenje za nedelju, 7. april.

U Društvu za srpski jezik rečeno je našem listu da će poslati svoju komisiju u Kladovo, kako bi učesnici državnog takmičenja iz fizike, koji su se plasirali i na okružno iz srpskog jezika, tamo mogli da rade i test iz ovog predmeta. Tako je Društvo za srpski jezik ponovo prinuđeno da svoju satnicu prilagođava takmičenju iz fizike, jer su se preklopili i na prethodnom nivou takmičenja. Zahvaljujući dobroj volji i razumevanju uprave Društva za srpski jezik, opštinsko takmičenje iz srpskog jezika je pomereno za jedan dan, pa su deca koja su se plasirala na to i okružno iz fizike uspela da izađu na oba.

Gordana Jovanović, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ u Kladovu, kaže za Danas da nemaju ništa protiv da učenicima omoguće da rade testove iz oba predmeta, ako se s tim saglasi Ministarstvo prosvete i stručna društva. Ona je rekla da su je ovim povodom već kontaktirali iz Školske uprave Zaječar. U toj ŠU nezvanično nam je rečeno da oni nisu nadležni za organizaciju takmičenja, ali da im se često javljaju nastavnici i predstavnici stručnih društava sa molbom da budu posrednici u distribuiranju testova.

Identičan problem imaju i učenici koji su izborili plasman na državno iz fizike i okružno iz istorije, pošto je istorija zakazana za 7. april. Do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili potvrdu iz Društva istoričara Srbije da li će omogućiti đacima koji će putovati u Kladovo da tamo rade i test iz istorije.

Našoj redakciji obratio se i nastavnik biologije iz jedne beogradske škole koji ukazuje da i oni imaju sličan problem, pošto se okružni nivoi takmičenja iz biologije i geografije održavaju 14. aprila. Početak takmičenja iz geografije je zakazan za 10 sati (i traje 90 minuta), a iz biologije za 12, pa učenici koji su izborili plasman za oba neće stići na biologiju. Kako saznaje Danas, Srpsko biološko društvo je već zatražilo saglasnost Ministarstva prosvete da početak svog takmičenja pomeri za 13 sati, kako učenici koji su pokazali izuzetno znanje iz oba predmeta ne bi bili oštećeni. Ali čak i da se Ministarstvo s tim saglasi, neka deca će biti u problemu, pošto se u pojedinim okruzima takmičenja iz biologije i geografije održavaju u različitim gradovima i opštinama, recimo Kraljevu i Novom Pazaru, odnosno Arilju i Kosjeriću za Zlatiborski okrug.

Zastoj zbog Maratona

U Beogradu još jedna nevolja – Beogradski maraton, koji se tradicionalno održavao subotom, ove godine biće u nedelju, 14. 4, a škola domaćin okružnog takmičenja iz biologije je OŠ „Jovan Popović“ na Karaburmi. Zbog toga Srpsko biološko društvo pokušava da pronađe još dve škole koje bi bile domaćini za đake s područja Novog Beograda i Rakovice.

Povezani tekstovi