Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Inovacije i digitalna ekonomija dobijaju novu ulogu i perspektivu u razvoju bilateralne saradnje dve zemlje i u toj oblasti postoji veliki potencijal za rast ekonomske saradnje između Srbije i Rusije u budućnosti, naglasšeno je na sastanku.

Popović je istakao da srpska i ruska nacija imaju jedne od najtalentovanijih inženjera na svetu. „Budućnost ekonomskog razvoja je u veštačkoj inteligenciji, robotici, digitalizaciji industrije. Srbija i Rusija imaju znanje i talenat da budu lideri ovih procesa u Evropi“, rekao je Popović.

On je istakao da će Srbija i Rusija u budućnosti raditi još intenzivnije na sprovođenju bilateralnih sporazuma u oblasti inovacija, koji su potpisani tokom posete predsednika Rusije, Vladimira Putina, Srbiji.

Popović je istakao da predsednici dve zemlje, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, pružaju snažnu podršku razvoju strateške saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i novih tehnologija, što je, prema njegovim rečima, odlika „državnika sa vizijom“.

Bocan-Harčenko je istakao da je Rusija spremna da razvija saradnju sa Srbijom u svim oblastima od obostranog interesa za dve zemlje, sa posebnim akcentom na oblast inovacija i digitalne ekonomije. On je istakao da će Rusija nastaviti da pruža podršku Srbiji u zaštiti njenih ključnih državnih i nacionalnih interesa.

Ministar Popović se zahvalio Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na principijelnoj podršci koju ova zemlja pruža u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova. Popović je istakao da je Srbija vojno neutralna država i da nikada neće postati član NATO pakta.

Povezani tekstovi