Popović: Tri puta smo se obraćali Bogoslovskom zbog nepravilnosti 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Očekujem da će fakultet postupiti na odgovarajući način nakon prijema rešenja Prosvetne inspekcije i o tome obavestiti Univerzitet – izjavila je za Danas Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu (UB), povodom naknadnog javnog oglašavanja dekana PBF jereja Zorana Rankovića zbog njenih izjava na prošlonedeljnoj sednici Senata.

Ona je najavila da će se sednice Senata UB u narednom periodu održati 27. maja i 10. juna, kad ističe rok do kog PBF treba da sprovede proceduru izbora članova Saveta fakulteta iz redova Nastavno-naučnog veća ove visokoškolske ustanove.

Rektorka Popović je na poslednjoj sednici Senata ukazala da „izveštaj prosvetne inspekcije još nije zaključen i pozvala PBF da do narednih sednica Senata UB dovede rad svog Saveta u regularne tokove“. Tada je napomenula da se „trenutno ne potpisuju diplome na PBF“ i da ubuduće neće biti razmatrani ni izbori u zvanja i doktorske disertacije ovog fakulteta.

Dva dana posle sednice Senata dekan PBF Ranković, kome zbog problema sa zakonitošću rada ovog fakulteta Senat UB nije verifikovao mandat, u petak se oglasio saopštenjem u kome dovodi u pitanje rektorkine stavove i izveštavanje našeg lista.

Danasu, pored opreme teksta zamera što „nije proverio verodostojnost rektorskih iskaza“. Dekan Ranković, koji je zbog nepotvrđenog statusa sednici Saveta UB prisustvovao kao gost, u saopštenju ponavlja da PBF nije dobio izveštaj prosvetne inspekcije i tvrdi da je izjava rektorke Ivanke Popović „u osnovi kontradiktorna“.

„Prvi deo izjave rektora, prema tekstu članka, glasi da je prosvetna inspekcija ‘nepobitno utvrdila da izbor članova Saveta PBF nije bio u skladu sa važećim Statutom Fakulteta’. U narednoj rečenici parafrazirane su njene reči na sledeći način: „… da izveštaj prosvetne inspekcije još nije zaključen…“ U skladu sa tim, nameće se jednostavan zaključak – ako je nešto nepobitno utvrđeno, šta tu još treba zaključiti. Takođe, moguće je postaviti i sledeće pitanje: koja je, zapravo, informacija tačna, prva ili druga? Ovde je očigledno reč o stvaranju konfuzije vezane za situaciju na PBF, samo ne znamo šta stoji u pozadini svega – da li je u pitanju pritisak na prosvetnu inspekciju, koja još nije završila svoj posao na PBF prekinut zbog vanrednog stanja, ili svesno i namerno dovođenje u zabludu uvaženih članova Senata koji treba da se izjasne povodom verifikacije mandata dekana PBF, po svemu sudeći u narednom periodu?“, ističe se u saopštenju jereja Rankovića, objavljenom na sajtovima PBF i SPC.

Sudeći prema medijskim izveštajima, on na prošloj sednici Senata UB ova pitanja nije postavio rektorki Popović, ali joj je u saopštenju zamerio i izjave o nepotpisivanju diploma i budućeg (ne)izbora u zvanja na PBF, što je, prema Rankovićevim rečima, „negativna poruka prvenstveno studentima, sadašnjim i budućim, jer se oni time uznemiruju i dovode u zabludu“ u vezi sa „njihovim daljim studijama, statusom, diplomama i mnogim drugim segmentima njihovih akademskih prava“.

O ovim „merama“ uprave UB prema PBF spekuliše se od kako je do uprave Univerziteta stigla i u javnost „procurela“ informacija o nelegetimnom izboru predstavnika Nastavno-naučnog veća u Savet ovog fakulteta, što se dogodilo posle zahteva Svetog arhijerejskog sinoda SPC da otkaz dobiju dvojica predavača PBF – redovni profesor i episkop zapadno-američki Maksim (Vasiljević) i docent Marko (Vilotić). UB je zahtev Sinoda ocenio kao nezakonit, a „ceh“ je platio vladika braničevski Ignatije (Midić), koji je pod pritiskom zbog nepoštovanja sinodskih odluka, podneo ostavku.

U akademskim krugovima spekuliše se da je rektorka Popović javno izašla sa merama na PBF zbog novih problema na ovom fakultetu, koji su kulminirali odlukom patrijarha srpskog Irineja da docentu sa ove visokoškolske ustanove jereju Vukašinu Milićeviću zabrani svako obraćanje u javnosti i stavi ga na Crkveni sud zbog učešća u TV emisiji „Utisak nedelje“ i i drugih medijskih nastupa. Usledila je peticija studenata i grupe intelektualaca protiv ograničavanja slobode mišljenja i govora na Univerzitetu, pa se oglasio i Senat UB.

Nedavna prepiska profesora Rodoljuba Kubata sa svojim matičnim Biblijskim institutom PBF zbog intervjua u nemačkoj bogoslovskoj periodici povodom stanja na ovom fakultetu i „slučaja“ Vukašina Milićevića, izazvala je novi talas reagovanja na UB i u inostranstvu.

Prema Danasovim saznanjima, u toku je potpisivanje peticije podrške stranih teologa docentu Milićeviću, a Biblijskom institutu obratio se, između ostalih, i poznati nemački teolog Tomas Bremer sa pitanjem ko stoji iza „anonimnog saopštenja ove ugledne institucije“, koja se ogradila od Kubatovih izjava u ime „svih ostalih članova Grupe i drugih spoljnih saradnika“.

Izvori našeg lista navode i da se redovni profesor Filozofskog fakulteta Vojin Nedeljković, kao bliski saradnik Biblijskog instituta, u zvaničnom pismu dekanu Rankoviću i rektorki Popović ogradio od nepotpisanog saopštenja ‘kolegijuma Biblijskog instituta’.

„Danas“ korektno izveštavao sa Senata UB

Rektorka Ivana Popović kaže da je list Danas „korektno preneo ono što je rečeno na sednici Senata“, ali nije želela da pojasni dileme koje su otvorene njenim izjavama – od kad ne potpisuje diplome PBF, od kad se neće razmatrati izbori u zvanja i doktorske disertacije na ovom fakultetu.

Takođe nema odgovora na putanja da li uprava UB spornim smatra sve odluke nelegitimnog Saveta PBF od njegovog formiranja u oktobru 2018, uključujući i nedavne odluke Saveta PBF o prihvatanju ostavke vladike Ignatija na mesto dekana i izboru na ovu dužnost sveštenika Rankovića.

Iako se Ranković u svojstvu gosta pojavlje na sednicama Senata UB, deo profesora na PBF smatra da je, gledano iz pravnog ugla, vladika Ignatije i dalje dekan, ali u ostavci.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.