Međutim, u Šapcu, od kako je na mesto direktora došao kadar SNS Dragan Petrović, za građane je katastar uglavnom nedovoljno dostupan i uslužan. Uvedena su nova pravila, a novina ovdašnje službe katastra jeste zapošljavanje čak četiri portira, koji, opet, prvi dočekuju građane, najčešće pitanjem: „Kud si pošao?“.

Ova služba ima sedam pravnika i dovoljno geodetskih tehničara sa vrednom dokumentacijom i planovima. Ipak, građani se često žale da se još u 13,30 časova ovaj objekat zatvara za njihove potrebe, iako je zvanično radno vreme do 15,30 časova. Da podsetimo, katastar u Šapcu bio je jedan od najboljih u Srbiji, ovde su se dozvola i drugi potrebni papiri za investitore dobijali za četiri dana, a godišnje se izdavalo i do osam hiljada raznih rešenja i dokumenata. Takođe, u Šapcu je urađen i katastar podzemnih vodova, koji nije urađen ni u prestonici.

Zaslugom ranijeg direktora Milorada Stankovića pre petnaestak godina izgrađena je zgrada šabačkog katastra, sva u staklu, i instalirana je najsavremenija oprema, u čemu je učestvovala Svetska banka. Međutim danas, pored toga što sadašnji direktor putuje iz Uba, SNS je učinio sve da šabački katastar ne bude više centar za svih 14 opština i gradova u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu i sedište preseli u Valjevo.

Prethodno je naprednjačka vlast jedinu republičku ustanovu u Šapcu, Upravu za agrarna plaćanja, bez preke potrebe preselila u Beograd. Ta uprava izgrađena je uz veliku pomoć Evropske unije, ali su tek posle nekoliko godina pretpristupni fondovi za agrar postali dostupni zemljoradnicima.

Valjevo im mnogo bitnije

Već od ranije u Valjevu je sedište Trgovinskog suda, Odeljenja ministarstva prosvete, čak i Službe državne bezbednosti, iako Šabac ima daleko veći broj stanovnika, više privrednih subjekata kao i škola. Nažalost, iako bi institucije trebalo da su u službi građana i da su svima što dostupnije, republička vlast i te kako utiče na njihovu otuđenost, a najviše zato što je Šabac jedini opozicioni grad u Srbiji.

Povezani tekstovi