Poruka kralja Petra II po stupanju na presto pre 80 godina 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Dnevni list Pravda je pre 80 godina na današnji dan pisao o inženjeru koji se smanjio za neverovatnih deset santimetara, dok je List Vreme istog dana preneo u celosti govor Kralja Petra II koji je na današnji dan 1941. godine stupio na presto.

Kako piše u Listu Pravda, pre izvesnog vremena na poznatu evropsku kliniku došao je na pregled jedan ugledni inženjer.

On je izrazio zabrinutost zbog jedne nesvakidašnje pojave. Naime, požalio se lekarima da je u poslednje vreme izgubio nešto više od deset santimetara visine.

Poruka kralja Petra II po stupanju na presto pre 80 godina 2
Foto; Screenshot/digitalna.nb.rs

Njegova visina od  179 santimetara smanjila se i iznosi manje od 169 santimetara. Lekari su utvrdili da je skelet tog čoveka vremenom postao neobično krt.

Čak i najmanji napor ili trzaj mogao bi dovesti do lomljenja kostiju kod ovog pacijenta.

Nakon izvesnih ispitivanja lekar je utrdio da čovekov organizam uopšte ne proizvodi kalcijum-fluorid, koji je bitan sastojak koštanog tkiva.

Naime, daljim analizama utvđeno je da je inženjer, za koga se ispostavilo da je hipohondar, svakodnevno već dugi niz godina uzimao po jednu kašiku sode-bikarbone od koje njegov organizam posle izvesnog vremena nije mogao da se odbrani.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Njegovo Veličanstvo Kralj Petar II Karađorđević na današnji dan 1941. godine stupio je na presto, a list Vreme je preneo govor prilikom njegovog ustoličenja.

Poruka kralja Petra II po stupanju na presto pre 80 godina 3
Foto: Screenshot/ digitalna.nb.rs

„Srbi, Hrvati i Slovenci. U ovom teškom trenutku za naš narod, odlučio sam da preuzmem u svoje ruke kraljevsku vlast. Namesnici koji su razumeli opravdanost mojih pobuda odmah su sami podnesli ostavku. Moja verna vojska i mornarica stavila mi se odmah na rapoloženje i već izvršava moja naređenja. Pozivam sve Srbe, Hrvate i Slovence da se okupe oko Prestola. To je u ovim teškim prilikama jedini način da se održi red unutra i mir spolja“, citira Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.