Poverenik drugi put zatražio inspekciju zbog uskraćivanja informacija Danasu 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Poverenik za informacije od javnog značaja je drugi put zaredom predložio Upravnom inspektoratu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da „sprovede inspekcijski nadzor i preduzme odgovarajuće mere“ povodom odbijanja Univerzitetskog kliničkog centra da novinarki Danasa Zorici Miladinović dostavi podatke o umrlim kovid pacijentima, koje je zatražila pre godinu dana.

Poverenik se prvi put obratio Upravnom inspektoratu u oktobru prošle godine, zbog toga što UKC Niš nije postupio po njegovom „konačnom, obavezujućem i izvršnom rešenju“, donetom krajem jula prošle godine, kojim je toj zdravstvenoj ustanovi naložio da novinarki Miladinović „bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od prijema rešenja“ dostavi ove podatke.

Inspektorat je po tom osnovu od UKC zahtevao izjašnjenje, a ta zdravstvena ustanova ga je u januaru ove godine neistinito obavestila da je „postupila po rešenju Poverenika“, a „kao dokaz priložila povratnicu o urednom uručenju pošiljke kojom su tražene informacije dostavljene“.

Upravni inspektorat Ministarstva je ovakvo obaveštenje prihvatio bez ikakve provere kod novinarke Danasa, koja nikada nije dobila bilo kakvu pošiljku koja sadrži tražene informacije.

Inspektorat nije odgovorio ni na njene dopise, upućene krajem februara i početkom marta ove godine, u kojima ga obaveštava da ga je UKC netačno izvestio da je postupio po rešenju Poverenika.

Uz dopise je poslala i dokumentaciju, među kojom i jedan šturi „papir“ koji joj je UKC prosledio elektronskim putem, krajem februara ove godine, kada je zahtevala da joj dostavi sva dokumenta iz navodne „pošiljke“ o kojoj je izvestio inspektorat.

U ovom „papiru“ se ne nalaze podaci čije je dostavljanje Poverenik naložio, a ima informacija koje nisu tražene, među kojima su čak i neke o javnim nabavkama.

Novinarka Miladinović je, inače, 7. maja prošle godine po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od uprave UKC Niš zatražila podatke vezane za sumnju da se u toj ustanovi umanjuje broj umrlih kovid pacijenata.

Zahtevala je da joj se dostavi za prva dva meseca epidemije, od početka marta do početka maja, broj preminulih pacijenata u čijim otpusnim listama piše da je njihova „završna dijagnoza“ kovid 19, ili da su „lečeni“ od „suspektnog“ kovida 19, ili da su „lečeni“ od sumnje na kovid 19 ali im je „završna dijagnoza“ neka druga bolest.

Tražila je i ukupan broj hospitalizovanih i testiranih pacijenata u kovid zoni te ustanove za taj period. Osim informacija, zahtevala je dostavljanje dokumenata koji ih sadrže, uz brisanje iz njih podataka o ličnosti.

Uprava UKC nije odgovorila na zahtev, zbog čega je novinarka Danasa uputila žalbu Povereniku, koji je krajem jula prošle godine konstatovao da je žalba osnovana i naložio UKC da dostavi sve tražene podatke.

U obrazloženju odluke naveo je da postoji „opravdani interes javnosti“ da zna takve informacije, koje su od izuzetnog značaja za javno zdravlje, naglašavajući da „nijedna institucija ne može da dokazuje suprotno“.

Uskraćivanje pristupa tim informacijama „ne može da bude opravdano“ čak ni „iz razloga nacionalne bezbednosti“, naveo je poverenik Milan Marinović.

Niški UKC nije postupio po ovom rešenju, a u odgovoru novinarki Danasa je naveo da „još uvek radi na ažuriranju traženih podataka, s obzirom na kompleksnost i složenost vođenja analitike u vezi sa njima“.

Novinarka je zbog toga Povereniku uputila predlog za sprovođenje upravnog izvršenja, a on je u oktobru prošle godine doneo rešenje o izvršenju, u kojem poziva UKC da u roku od dva dana izvrši njegovo julsko rešenje, uz pretnju novčanom kaznom po Zakonu o opštem upravnom postupku, koja se kreće „u rasponu od polovine mesečnih prihoda ustanove do deset procenata njenih godišnjih prihoda u prethodnoj godini“.

UKC je i ovoga puta odbio da dostavi informacije, uz obrazloženje da se dokumenta iz kojih se one mogu videti – „nalaze u crvenoj zoni“ i „zbog svoje kontaminiranosti nisu dostupni upravi“.

Upravni inspektorat: Još radimo na slučaju

– Upravni inspektorat postupa u predmetu koji je formiran povodom rešenja koje je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti doneo u postupku po žalbi tražioca informacije, Zorice Miladinović, novinarke lista Danas. Upravni inspektorat je u više navrata tražio od UKC Niš informacije o postupanju po rešenju Poverenika, a sada nastavlja dalji rad na predmetu – saopštili su u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, odgovarajući na naše pitanje kakve su eventualne odluke inspektorata u postupku koji je nedavno inicirao Poverenik.

Poverenik: Preduzeli smo sve mere koje nam stoje na raspolaganju

– Napominjemo da poverenik nema nadzornih ovlašćenja kada je u pitanju Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, već nadzor, prema članu 45. Zakona, vrši ministarstvo nadležno za poslove uprave, preko Upravne inspekcije… Poverenik je u postupku sprovođenja izvršenja svog rešenja iz jula prošle godine preduzeo sve radnje i mere na koje je ovlašćen, a koje mu u ovom trenutku stoje na raspolaganju – navode u kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.