Požarevac: Počela izgradnja reciklažnog centra vrednog 200 miliona dinara 1

Reciklažni centar biće izgrađen pored deponije „Jeremino polje“. Završetak radova se očekuje u septembru, a probni rad u 2020. godini, dok će za potrebe funkcionisanja ovog objekta biti zaposleno 20 do 25 lica.

Kako je ovom prilikom istakao gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, u skladu sa odlukom Vlade republike Srbije, Braničevski okrug bi trebalo da odlaže otpad na deponiju u Lapovu. Kako bi se to izvelo potrebno je da se uradi ova transfer stanica koju će koristiti za grad Požarevac i opštine Veliko Gradište i Golubac.

– Ovo je početak rešavanja velikog ekološkog problema grada i celog Braničevskog okruga, rekao je Spasović dodajući da postojeća sanitarna deponija poslednjih dvadesetak godina zadaje dosta problema, a po njegovim rečima, u poslednje vreme dobija samo privremene dozvole, i desetak godina nema odvoženja otpada iz Požarevačkih seoskih naselja. Krajem prošle godine počelo se sa čišćenjem divljih deponija i paralelno sa ovim radovima, ućiće se i u proces sanacije i rekultivacije deponije u „Jereminom polju“. Reciklažni centar počeće sa probnim radom naredne godine i do tada će biti izvršene sve pripreme.

Više od milion kubika otpada nalazi se na divljim deponijama kojih je 26 na teritoriji grada. Ovo je bila jedna ekološka bomba i veliki korak za naš grad u rešavanju tog problema. Pored reciklažnog centra i transfer stanice, neophodno je da se uradi i Centar za prikupljanje otpada za reciklažu, rekao je Spasović prilikom obraćanja.

Glavni projektant Damjan Obućina kaže da će se budući reciklažni centar i transfer stanica za otpad sastojati iz četiri celine. Prethodna separacija otpada predviđena je strateškim dokumentima Vlade Srbije i ona će se vršiti u domaćinstvima, potvrdio je Obućina.

To znači da će i u Požarevcu građani vrlo brzo morati da različite vrste komunalnog otpada odlažu u posebne kontejnere.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je dodao da se u Požarevcu trenutno izvode investicije u vrednosti od preko milijardu dinara, što predstavlja nezabeležen podatak u bližoj istoriji lokalne samouprave.

Kapacitet obrade 115 tona dnevno

Kapacitet transfer stanice i reciklažnog centra je obrada 115 tona smeća dnevno, od čega sama linija za separaciju može obraditi četiri tone na sat, što sa osmočasovnim radnim vremenom iznosi 32 tone dnevno. Inače, hala za separaciju zauzimaće oko 900 kvadrata, dok će ostatak ovog kompleksa činiti manji objekti kontejnerskog tipa. Ukoliko celokupan posao bude išao po planu, radovi na izgradnji transfer stanice i reciklažnog centra biće okončani do septembra. Za rad na ovim poslovima, uz adekvatnu organizaciju rada, biće angažovano 20 ljudi.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.