Preminuo Đorđe Marjanović 1Foto: FoNet/ Darko Cvetanovic

Legenda jugoslovenske zabavne muzike, Đorđe Marjanović, preminuo je u 90. godini.

Naš legenarni pevač Đorđe Marjanović preminuo je od posledica korona virusa, preneo je „Blic“.

Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se nekoliko dana borili za njegov život.

Marjanović je dugo bio najveća zvezda nekadašnje jugoslovenske muzičke scene, a karijera mu je trajala duže od pola veka.

Prvi je pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca u Jugoslaviji, a velika zvezda bio je i u Sovjetskom Savezu.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su Zlatni mikrofon Radio Beograda, Sretenjski orden trećeg stepena, Zlatna plaketa Beograda, Orden rada i Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem.

Predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.

Istoričarka Radina Vučetić: Bio je slobodan i ta sloboda se vidi u njegovim nastupima

Istoričarka Radina Vučetić kaže za N1 da smrt Đorđa Marjanovića tera na razmišljanje o socijalističkoj Jugoslaviji i da je on bio jedna od najvećih zvezda te zemlje, ako ne i najveća.

„On predstavlja ono što je bila Jugoslavija, imao je turneje po Sovjetskom savezu, cela slika se vidi u njegovoj karijeri, učešća na festivalima, sve je to deo bolje prošlosti. On je prvi oslobodio na sceni, bio je slobodan i ta sloboda se vidi u njegovim nastupima, vidi se u tome što je u vreme Hladnog rata bio zvezda Jugoslavije, Sovjetskog saveza, a i Newsweek i La Stampa pišu njemu“, rekla je Vučetić.

Ona kaže koliko je Marjanović značio za Beograd šezdesetih godina prošlog veka.

„To se vidi i kroz njegovu muziku, njegove pesme posvećene Beogradu, prve velike demonstracije su bile kada on nije dobio zlatni mikrofon. Zatim, Đokisti, njegovi obožavaoci, on je bio zvezda koja je bila neverovatna, kroz njegovu karijeru vidim i poziciju Jugoslavije. On je komunicirao sa svojim obožavaocima, prilazili su mu, ali to vreme je nestalo, vreme kada se išlo napred i kada je izgledalo da će sve biti bolje“, zaključila je istoričarka Radina Vučetić.

Saučešće Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Đorđa Marjanovićai.

Izuzetno me je pogodila vest o smrti Đorđa Marjanovića, pevača koji je svojim jedinstvenim scenskim nastupom obeležio jednu od najlepših epoha naše muzike.

Njegovi brojni hitovi se i danas pamte, a svestrana umetnička ličnost upečatljivo ostaje u sećanju mnogih generacija. Izražavam najdublje saučešće porodici, kolegama i poštovaocima njegove muzike“, navodi se u telegramu saučešća.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Preminuo Đorđe Marjanović”

  1. Đorđe, imenjače, ulepšao si moje detinjstvo i moju mladost. Ulepšao si život mojim roditeljima. Slušamo i slušaćemo Tvoje pesme dok smo živi. Hvala Ti.

  2. Legenda baš ! Kupovao sam i slušao njegove ploče i još ih uvek slušam i slušaću ! Hvala legendo !!

    • Вјечна му слава и хвала!!!Изузетан умјетник и велики човјек!!

  3. Đorđe Marjanović je obeležio jedno lepo vreme koje je neumitno prošlo, jednu lepu zemlju koje više nema, ali i jedan večni grad, Beograd, koji mu se nažalost nije dovoljno odužio, pa je, kao i mnogi srpski velikani, umro pomalo zaboravljen. Imao sam čast da u Domu sindikata prisustvujem, nažalost jednokratnoj, obnovi „Beogradskog proleća“, 2014. godine, kojom prilikom je Đorđe imao, ispostavilo se, svoj poslednji javni nastup. To je bila neopisivo emotivna scena, njegove suze, ovacije publike, kao da su svi znali da se zauvek opraštaju. Otišli su od tada i njegov „takmac“ Miki Jevremović, kompozitor Vojkan Borisavljević, tekstopisac Žarko Petrović, gospođa Lola Novaković i drugi velikani autentičnog beogradskog šlagera, nečega što je ovaj grad činilo otmenim, evropskim, a što danas možemo samo da sanjamo. Najmanje što je Đorđe zaslužio je da se velika sala nekadašnjeg Doma sindikata nazove „Dvorana Đorđe Marjanović“. Nek mu je večna slava!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.