Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

“Nemačka i Italija spremne su kako za rat tako i za mir”, piše list Pravda na današnji dan pre tačno 80 godina.

Štampa Rajha slavi vojni sporazum sa Rimom za koji navode da je pacifističkog karaktera, dok mediji iz Pariza pišu da se Tokio još uvek koleba pred politikom Rima i Berlina.

“Tokio i danas potvrđuje svoju solidarnost sa Osovinom, ali nije raspoložen da vodi akciju pa i smrt i život sa Nemačkom i Italijom”, prenosi Pravda novosti sa svetske političke scene.

U “današnjoj” Pravdi saznajemo i da se “ove godine” planira izgradnja Instituta Nikole Tesle, a Francuska je za ovo zdanje obećala pomoć od dva miliona franaka.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na stranama “Jedan čas razonode” lista Vreme vest iz Mičigena. Kiropodističko društvo je na godišnjem skupu došlo do zaključka da je za deformisane noge devojaka kriva Pepeljuga.

Ova priča, piše Vreme, izazvala je velika oboljenja nogu, jer sve devojke u podsvesti žele da imaju malu nogu i nose mnogo manje cipele od kojih kasnije pate.

Tu je i vest o čoveku koji je hapšen čak 109 puta za samo deset godina zbog raznih prekršaja.

Prema pisanju Vremena, on je priznao da sa svojom ženom, otkako je oženjen, nije proveo ni mesec dana zajedno, jer je neprestano bio zatvoren, te je ona podnela i molbu za razvod braka.

Japan odlikuje preko 500 golubova pismonoša, takođe je kratka vest Vremena iz sveta. Kako se navodi, oni su prenosili pisma japanskim trupama u Kini a odlikovanje koja će primiti biće u obliku malog prstena koji će im se stavljati na prste.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi