Pripadnost Univerzitetu ogleda se u poštovanju njegovih pravila 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic (arhiva)

Od PBF se očekuje da u što kraćem roku usaglasi svoja akta sa univerzitetskim. Ministarstvo prosvete je svojim dopisom od 1. juna 2020. podsetilo sve visokoškolske ustanove u Srbiji na obavezu usaglašavanja institucionalnih akata sa važećim zakonskim propisima – kaže, između ostalog, u razgovoru za Danas Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, povodom problema na PBF, koji se nisu okončali prošlonedeljnom odlukom Senata UB da verifikuje mandat dekanu ovog fakulteta.

Senat je potvrdio mandat prezviteru Zoranu Rankoviću, uprkos postojećim dilemama oko (ne) regularnosti rada Saveta PBF i pritužbama grupe predavača ove visokoškolske ustanove, što je trebalo je da bude univerzitetska ruka poverenja upravi ovog fakulteta, koji je istovremeno i najviša obrazovna ustanova SPC.

Ali problemi otvoreni pre skoro godinu dana zahtevom Svetog arhijerejskog sinoda SPC da dvojica predavača dobiju otkaz, koju je Univerzitet ocenio nezakonitim, nastavili su se i posle verifikacije dekanovog mandata pritiscima na profesore koji su javno ukazivali na neregularnosti i doktorande čije mentore „crkvena vlada“ ne želi na PBF.

* Kako komentarišete pritiske nove uprave PBF na doktorande i saradnike profesora PBF, čije otpuštanje traži Sinod, kao i zahteve PBF da se njeni pojedini „naposlušni“ profesori zamene u pojedinim telima UB?

– Uprava fakulteta ima pravo da odabere ko će predstavljati ustanovu u telima UB. Što se tiče pritisaka na studente i zaposlene, ono je moguće kroz zloupotrebu blagoslova koji se javlja u nekoliko članova Statuta PBF. To su upravo oni članovi Statuta za koje je Odbor za statutarna pitanja u svom mišljenju zaključio da nisu usaglašeni sa Statutom Univerziteta u Beogradu. Aktivnom primenom tih članova Statuta, PBF je članove svog kolektiva stavio u neravnopravan položaj u odnosu na druge članove akademske zajednice UB. Od fakulteta se očekuje da u što kraćem roku usaglasi svoja akta sa univerzitetskim. Ministarstvo prosvete je svojim dopisom od 1. juna 2020. godine podsetilo sve visokoškolske ustanove u Srbiji na obavezu usaglašavanja institucionalnih akata sa važećim zakonskim propisima.

* Da li ste upoznati sa problemima odbrane doktorata asistenta Boška Erića koji je, zbog činjenice da mu je mentor vladika Maksim (Vasiljević), profesor čije otpuštanje sa PBF Sinod SPC traži već 11 meseci? Erić je sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali doktorat brani na PBF, gde je pod pritiskom uprave prinuđen da promeni mentora sa kojim je na temi radio sedam godina, da ne bi ostao bez posla.

– Za žaljenje je da student doktorskih studija trpi posledice zbog eventualnog konflikta na bilo kom fakultetu, tako i na PBF. Pošto je kandidat uradio sve što je bilo do njega i doktorska disertacija je u završnoj fazi, apelujem na upravu fakulteta da podrži kandidata i omogući da se postupak ocene i odbrane teze privede kraju.

* Koliko najavljeno usaglašavanje Statuta PBF sa Statutom UB kao i prebacivanje problema ovog fakulteta sa Senata na druga univerzitetska tela može da spreči pritiske i eventualna nova neakademska ponašanja na PBF ili je to unutrašnja stvar ovog fakulteta?

– Usaglašavanje Statuta fakulteta sa Statutom UB je obaveza fakulteta, a predstavljalo bi i jasnu nameru fakulteta da želi da spreči eventualna neakademska ponašanja. Pripadnost Univerzitetu u Beogradu se ogleda kroz opredeljenost da se poštuju njegova pravila.

* Da li Senat UB glasanjem za verifikaciju mandata dekana Rankovića preuzeo i odgovornost za najnovije događaje na PBF i postao na neki način „saučesnik“, na šta su neki dekani upozoravali?

– Senat UB je delovao kako je jedino i mogao jer su formalni uslovi za verifikaciju mandata bili ispunjeni. Senat ne može da preuzme odgovornost za ono što se dešava na fakultetu, ali će pratiti da li će i kako PBF usaglasiti svoj Statut sa univerzitetskim.

* Zbog čega je UB, prihvatanjem zakonski sporne dopune Zapisnika o izboru Saveta PBF, pristao da sa terena poštovanja državnih zakona na državnom univerzitetu uđe u „sivu zonu“ unutrašnjih sukoba u SPC, koji su se sa Sabora prelili na PBF?

– Podsećam da Prosvetna inspekcija nije osporila izbor članova Saveta PBF. UB izražava veliku zabrinutost što se ugled fakulteta dovodi u pitanje zbog uticaja izvan akademske zajednice, čime se ugrožava i zakonom zagarantovana autonomija fakulteta.

Bez uticaja na rad dekana

* Može li UB da spreči novog dekana PBF da potpiše otkaze profesorima, kojima je Sinod povukao blagoslov, dok su na neplaćenom odsustvu?

– UB može da ukaže na značaj negovanja akademskih sloboda kroz slobodno izražavanje različitih mišljenja njegovih članova, a u skladu sa Kodeksom profesionalne etike. Imajući u vidu organizaciju UB, kao dobrovoljne zajednice fakulteta i instituta, koji su nezavisna pravna lica, UB nema mehanizme da utiče na odluke koje, u okviru svojih ovlašćenja, donosi dekan.

Rektorka: Za silovanje na PBF najpre utvrditi krivičnu odgovornost

Rektorka Ivanka Popović potvrdila je juče za portal nova.rs da je obaveštena o slučaju studentkinje PBF koju je, kako se navodi, 2006. silovao sadašnji prodekan za nauku ovog fakulteta sveštenik Vladimir Vukašinović. Prema rektorkinim rečima, u ovakvim situacijama „uobičajeno je da krivični postupak i proceduru pokrene oštećena strana, dok Univerzitet o etičkim aspektima može da razmatra tek nakon što se utvrdi krivična odgovornost“. O ovom slučaju, kako navodi nova.rs, nedavno su obavešteni i Ministarstvo prosvete, Kancelarija poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsednici Vlade Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost ministarka Zorana Mihajlović, a žrtva je obavestila i patrijarha Irineja, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija (Perića) i bivšeg dekana PBF episkopa braničevskog Ignatija (Midića). Pozivajući se na izjave pojedinih profesora PBF, portal navodi da je uprava PBF ranije obaveštena da se Vukašinović dovodi u vezu i sa drugim navodnim seksualnim zlostavljanjima na ovom fakultetu. Profesor Vukašinović je, kao i pre nekoliko meseci, juče negirao ove optužbe, tvrdeći da je reč o klevetama. Etička komisija PBF, kojom je predsedavao vladika zapadnoamerički Maksim, 2018. procenila je da ovaj slučaj izlazi iz njenog ovlašćenja i uputila advokatsku kancelariju Mitrić, koja zastupa N.N. studentkinju PBF-a da zaštitu prava svog klijenta zatraži pred nadležnim crkvenim i građanskim sudovima.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.