Pripreme za sahranu španskog kralja 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 80 godina list Pravda pisao je o pripremama za sahranu španskog kralja, dok je list Vreme izveštavao o dolasku nemačke vojske do granica Grčke.

List Pravda izvestio je da su posmrtni ostaci bivšeg španskog kralja Alfonsa Trinaestog položeni u kovčeg, 4. marta 1941. u 17 časova.

Pripreme za sahranu španskog kralja 2

Pored tela kralja, postavljena je i kraljevska odora, kao i mali džakovi koji su sadržali zemlju iz svih provincija Španije.

Za vreme obreda, bivša španska kraljica i ambasador Španije su se molili Bogu, kako bi odali počast preminulom kralju. U kapeli u kojoj su ostavljeni posmrtni ostaci, stalno se drži opelo i čitaju molitve.

List Pravda izveštava da će 5. marta u sedam časova u crkvi Santa Maria delji Anđeli biti održano opelo, koja je dekorisana u tu svrhu.

Pripremljena su posebna mesta za sve članove kraljevske porodice, za porodicu Burbona od Španije i za knjeginje doma Savojskog.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme prenosi da su nemačke oružane snage u toku noći stigle do grčke granice. U pitanju su vojnici sa motornim vozilima koji su imali naređenja da na grčku granicu stignu za manje od 24 sata. Trenutno su nemački vojnici udaljeni od Soluna samo 120 kilometara.

Pripreme za sahranu španskog kralja 3

Ne zna se da li su britanske vojne snage, koje se nalaze u severnoj Grčkoj, preduzele bilo kakve operacije. Neaktivnost britanskih vojnika objašnjava se otporom koji pružaju grčke vrhovne komande, koje ne žele da se britanske vazduhoplovne snage mešaju u ratne operacije Grčke.

„U slučaju da se Engleska umeša u vojne operacije, smatra se da bi nemački vojnici koji se nalaze u Bugarskoj bili isprovocirani, a grčke vrhovne komande žele to da izbegnu“, prenosi List Vreme.

Nemačke motorizovane jedinice privlače pažnju, a osim toga, smatraju se velikom pretnjom. Naime, za veoma kratko vreme ove jedinice prelaze velike prostore.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.