Priznanje EU za projekat konzervacije Paviljona Knjaz Miloš 1Foto: Knjaz Miloš

Kako se navodi u saopštenju, ovom nagradom konzervacija Paviljona Knjaz Miloš iz Aranđelovca krunisana je na Evropskom samitu o kulturnom nasleđu u junu u Berlinu. Sadržajnim kulturno-umetničkim programom, u društvu brojnih zvanica, nosioci projekta konzervacije: kompanija Knjaz Miloš, Opština Aranđelovac, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bukovička banja i Norveška ambasada u Srbiji, proslavili su ovo izuzetno dostignuće.

Tokom svečanog programa, nagradu je zvanično otkrila generalna sekretarka organizacije Europa Nostra Sneška Kvadlih-Mihailović. Gosti su imali priliku i da obiđu Paviljon Knjaz Miloš i saznaju više o ovom istorijskom objektu, koji je 1907. godine izgrađen u duhu secesije, kao prva zgrada od armiranog betona u Srbiji.

Paviljon Knjaz Miloš prva je fabrika za flaširanje mineralne vode u Srbiji, simbol i mesto početka naše kompanije, pa je učešće u njegovoj konzervaciji za nas bilo od izuzetnog značaja. Nagrada Europa Nostra potvrda je velike vrednosti ovog objekta, koji je deo ne samo lokalne, već evropske kulturne baštine“, rekao je generalni direktor kompanije Knjaz Miloš Miloš Stojisavljević.

Pre samo nekoliko godina, Paviljonu Knjaz Miloš pretilo je propadanje. Danas stoji u svoj svojoj lepoti i mi sa ponosom možemo da kažemo da smo sačuvali ono što smo nasledili od naših predaka, za generacije koje dolaze. Važnost ideje o restauraciji Paviljona Knjaz Miloš prepoznala je Kraljevina Norveška i mi joj se ovom prilikom zahvaljujemo što je pomogla da zajedno sačuvamo ovaj jedinstveni deo kulturnog nasleđa Srbije“, rekao je direktor Specijalne bolnice Bukovička banja, doktor Slobodan Prodanović.

Konzervacija Paviljona Knjaz Miloš završena je 2016. godine, čime je ovom biseru Parka Bukovičke banje vraćen istorijski sjaj. Od tada, posetioci Paviljona u njegovom centralnom delu ponovo mogu da probaju vodu sa tri izvora mineralne vode. U obrazloženju nagrade, internacionalni žiri istakao je Paviljon Knjaz Miloš kao primer pažljivog očuvanja istorijskog objekta u njegovoj autentičnoj nameni, lepoti i funkcionalnosti, navodi se u saopštenju.

PROMO TEKST