Oglasio se Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac povodom rušenja u Bukovičkoj banji 1Otvoreno a ne Parno kupatilo Foto: Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac

Povodom radova koji se već nedelju dana odvijaju u Parku Bukovičke banje u Aranđelovcu, reagovao je zvaničnim saopštenjem i nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, u kome se navodi da nije porušeno „Parno kupatilo” sa „Arkadama”, a da vila Aleksandra I Karađorđevića nikada nije ni postojala na ovoj lokaciji i u ovom gradu.

„Tokom prvih dana izvođenja radova na prostoru ’otvorenog kupatila” pojavile su se netačne informacije koje smo dužni da ispravimo kao ustanova koja obavlja konzervatorski nadzor nad ovim radovima, odnosno kontroliše da li se tokom radova poštuju propisani uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac”, navodi se u saopštenju Zavoda.

Kako oni naglašavaju, najpre se pojavila vest o rušenju „Parnog kupatila” sa „Arkadama”.

„Obeveštavamo javnost da je Parno kupatilo postojalo u Bukovičkoj banji od 1875. godine i da je porušeno tridesetih godina 20. veka. Objekat koji je uklonjen i o kome se piše nije Parno kupatilo već „otvoreno kupatilo”, tačnije otvoreni bazen sa pomoćnom zgradom u kojoj su bili smešteni tuševi i svlačionice za potrebe otvorenog bazena. Osim toga, imao je trem sa lučno zasvedenim stubovima, što je najverovatnije dovelo do zabune, odnosno do mešanja ove zgrade sa objektom „Arkada”, koje se protežu od otvorenog bazena do Specijalne bolnice i Hotela „Šumadija“. Shodno tome, nije tačna ni tvrdnja o budućem rušenju „Arkada”, a koje se po uslovima Zavoda moraju sačuvati i rekonstruisati u autentičnom obliku“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

U međuvremenu se pojavila i vest o rušenju letnje vile kralja Aleksandra I Karađorđevića.

„Napominjemo da takva kraljeva vila ne postoji u Bukovičkoj banji (niti se pominje u Odluci o proglašenju Parka Bukovičke banje za kulturno dobro iz 1989.), te da samim tim nije mogla ni biti porušena“, ističu u kragujevačkom Zavodu.

Oglasio se Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac povodom rušenja u Bukovičkoj banji 2
Vila Karađorđevića ne postoji, objekat otvorenog kupatila sa druge strane Foto: Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac

Po nihovoj dokumentaciji, Park Bukovičke banje u Aranđelovcu predstavlja spomenik prirode i kulturno dobro pod zaštitom države od 1989. godine.

Ova prostorno kulturno-istorijska celina sastoji se od više valorizovanih objekata, uključujući četiri izvora mineralne vode (Đulara, Talpara, Knjaz Mihailo i Pobeda), zgradu Hotela „Staro zdanje”, zidanu kapiju ispred „Starog zdanja”, Paviljon Knjaza Miloša, zgradu Hotela „Šumadija”, Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Bukovička banja” sa zatvorenim i otvorenim kupatilom, kao i zbirku od 64 skulpture u Parku.

„Jedini radovi koji su izvedeni tokom prethodnih nekoliko dana tiču se rušenja „otvorenog kupatila” a zbog procene konzervatora da su ovi objekti previše devastirani i bez većih arhitektonskih i umetničkih vrednosti u odnosu na druge valorizovane objekte na prostoru Parka“, potvrđuje za Danas Nenad Karamijalković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Prema njegovim rečima, mediji kod njih u Zavodu pre objavljivanja nisu proveravali informacije o rušenju Parnog kupatila, Arakada i kraljeve vile.

Na pitanje kako članovi porodice Karađorđević danima reaguju zbog rušenja vile koja „nije ni postojala” on kaže:

„Na moje posebno žaljenje, potomci jedne od dveju dinastija koji su utemeljili modernu Srbiju deo su onih koji su, želim tako da verujem, naseli na vesti, a samim tim i uzeli učešća u dezinformisanju građanstva. Uveren sam da je njihova reakcija rezultat iskrene zabrinutosti za kulturno nasleđe Srbije, uključujući ono u čije formiranje su učestvovali njihovi preci, a ne nešto drugo“, smatra on.

Na mestu porušenog „otvorenog kupatila” sagradiće se novi otvoreni bazen i spa-centar koji će biti u sklopu novosagrađenog hotela, čija izgradnja se planira u narednom periodu, a po projektu za koje je Privredno društvo „Bukovička banja Stublina d.o.o. Aranđelovac” (sadašnji vlasnik Hotela „Šumadije” i „otvorenog kupatila”) dobilo građevinsku dozvolu.

„Naglašavam da su mere zaštite kragujevačkog Zavoda ugrađene u projektnu dokumentaciju i planska dokumenta Opštine Aranđelovac koja su joj prethodila još od 2016. godine, kao i da su ista bila na javnom uvidu i dostupna svim zainteresovanom stranama“, ističe Karamijalković.

Da podsetimo, protest zbog rušenja „Arkada” u Bukovičkoj banji u organizaciji aranđelovačkih aktivista održan je prošlog petka.

Podržale su ih brojne javne ličnosti iz sveta kulture, kao i pojedine opozicione stranake. Opština Aranđelovac je reagovala demantijem „da se ruše Arkade”, a reagovala je i porodica Karađorđević.

Istovremeno, oglasili su se Gradskog odbora Narodne stranke Kragujevac koji „osuđuju rušenje letnje vile kralja Aleksandra Karađorđevića, u okviru dela „Arkade“, u Bukovičkoj banji, u Aranđelovcu, zarad izgradnje hotela“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari