Prestolonaslednik Aleksandar i princ Filip Karađorđević za Danas o rušenju letnje vile kralja Aleksandra: Zašto je dozvoljeno da se zapusti? 1foto: N1/Milan Nikić; EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC; Twitter/Filip Karađorđević

Rušenje letnje vile kralja Aleksandra I Karađorđevića u parku Bukovičke banje osudili su za Danas i njegovi potomci prestolonaseldnik Aleksandar i princ Filip Karađorđević.

Investitor koji planira da u ovom parku gradi hotel od sedam spratova koji bi, kako su mediji već pisali, znatno urušio kompleks parka Bukovičke banje, u kome se nalaze i Staro zdanje i hotel Šumadija. Već je srušeno staro Parno kupatilo, izgrađeno početkom prošloga veka, pisali su mediji, dodajući da je vila je srušena uz dozvolu kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a oba objekta su vlasništvo lokalne samouprave Aranđelovac.

Prestolonaslednik Aleksandar kaže u izjavi za Danas da je veom tužan i da ga brine zašto je uopšte dozvoljeno da se letnja vila kralja Aleksandra dovede u loše stanje i tako zapuštena ostavi da propada.

– Veoma sam tužan kad god čujem da je neki stari objekat srušen i što time ostajemo bez važnog svedoka naše istorije i prošlih vremena, a posebno kada je u pitanju objekat od kulturne važnosti. Ono što me više brine i što bi trebalo da se svi zapitamo jeste ono šta se takođe moglo pročitati u vestima – zašto je, pre svega, uopšte dozvoljeno da se ovaj objekat dovede u loše stanje, zašto je zapušten i ostavljen da propada, navodi prestolonaslednik.

On poručuje da smo mi ti koji moramo da čuvamo i negujemo naše istorijsko nasleđe, jer niko drugi to neće učiniti umesto nas.

Prestolonaslednik Aleksandar i princ Filip Karađorđević za Danas o rušenju letnje vile kralja Aleksandra: Zašto je dozvoljeno da se zapusti? 2
Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević; Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Za princa Filipa jasno je da je na delu bahato i bezobzirno nepoštovanje kulture i istorije naše države.

– Time je omogućeno nepoštovanjem zakona, propisa ili prilagođavanje istih u korist pojedinaca bliskim institucijama koje imaju moć odlučivanja. Nadležne institucije peru ruke od odgovornosti zbog rušenja ovih objekata koji su kulturno dobro naše države i to je jasan signal da se uništavanje kulturog nasleđa naše države odvija u određenoj sinergiji pojedinaca koji imaju mehanizme odlučivanja u državnim organima u svojim rukama sa jedne strane, i sumnjivih investitora sa druge strane, kaže princ Filip.

Upitani hoće li nešto preduzeti zbog ovog rušenja prestolonaslednik Aleksandar kaže da će po ovom pitanju više moći da komentariše po povratku iz inostranstva, dok princ Filip poručuje da će se obratiti i nadležnim institucijama u Srbiji, ali i da je u komunkaciji sa ekspertima za kultruno-istorijsko nasleđe.

Prestolonaslednik Aleksandar i princ Filip Karađorđević za Danas o rušenju letnje vile kralja Aleksandra: Zašto je dozvoljeno da se zapusti? 3
foto: Dvor.rs

– Ja ću se naravno obratiti i našim nadležnim institucijama a u komunikaciji sam i sa ekspertima za ovu oblast i na međunarodnom nivou i vrlo brzo ću informisati javnost o daljim koracima. Ono što je kulturno-istorijsko nasleđe jedne države pripada čitavom narodu i ništa ne može da se radi mimo narodne i mimo narodnog interesa, smatra Filip.

Državna administracija, kaže on, toga mora biti svesna kao organ koji vodi računa o narodnom interesu.

Reagovala i princeza Danica

U međuvremenu na Instagramu je reagovala i princeza Danica, supruga princa Filipa, koja je ministarstvo kulture podsetila da nemaju pravo da nastave sa dozoljavanjem uništavanjem kulturnog dobra zarad ličnih finansijskih interesa pojedinaca, te upitala kako će opravdati rušenje nekadašnje vile kralja Aleksandra u okviru dela „Arkade“ u Bukovičkoj banji, ali i Doma zdravlja koji je izgradio kralj Petar, a koji, kaže, je porušen radi građenja supermarketa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dana Maar (@danamaar)

Opština Aranđelovac demantuje da je srušeno parno kupatilo i letnja vila

Uprkos saopštenju Opštine Aranđelovac, koje su, kažu uredno poslali na adrese svih medijskih kuća u Srbiji, a u kom su „jasno i precizno predstavili činjenično stanje i objasnili detalje vezane za radove u parku Bukovičke banje“, nastavlja se rad organizovane propagandne mašinerije pojedinih medija, navodi ova opština u saopštenju.

Nakon natpisa da se ruši parno kupatilo, sa postavljenom fotografijom Specijalne bolnice za rehabilitaciju, a potom i natpisa da se ruši objekat „Arkade“, došli smo do informacije da je srušena, ni manje ni više, letnja vila kralja Aleksandra I Karađorđevića. I ništa ne bi bilo toliko čudno da se sve vreme ne radi o jednom istom objektu, koji niti je parno kupatilo (koje je srušeno početkom 20. veka), a još manje
nekakva letnja kraljevska rezidencija.

Ako smo imali i tračak sumnje da se radi o neznanju ili neinformisanosti, posle najnovijih vesti na jednom portalu, postalo je potpuno jasno da se radi o nameri diskreditacije lokalne samouprave i samog investitora, odnosno pokušaju lažiranja činjenica i politizaciji čitavog slučaja.

Kako naše prethodno saopštenje nije objavljeno, nemamo iluziju da će se i ovaj demanti naći na njihovoj internet stranici. Zato se obraćamo samo građanima Aranđelovca i molimo da ne nasedaju na jeftine podmetačine kojih će, nažalost, sigurno biti još više u narednim danima.

Ukoliko se lažno informisanje nastavi bićemo prinuđeni da se pravnim sredstvima odbranimo i sačuvamo integritet Opštine Aranđelovac i svih ljudi koji učestvuju u procesu radova u parku Bukovičke banje, stoji u saopštenju Opštine Aranđelovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari