Foto: Pixabay/ Wokandapix

Forum beogradskih gimnazija naveo je da će protest početi u 13 časova ispred te gimnazije u Ulici cara Dušana i pozvao sve gimnazijske nastavnike, roditelje i bivše učenike te škole da pruže podršku profesorima gimnazije.

„Forum beogradskih gimnazija smatra da ovakva odluka Ministarstva prosvete predstavlja ozbiljan udarac Prvoj beogradskoj gimnaziji, ali i celokupnom gimnazijskom obrazovanju jer kako drugačije shvatiti plan ministra Šarčevića da i u budućnosti nastavi sa praksom otvaranja ‘specijalizovanih’ gimnazijskih odeljenja“, navodi se u saopštenju i dodaje da to vodi pretvaranju gimnazija u srednje stručne škole i njihovom postepenom gašenju.

Forum je podsetio javnost da urušavanje gimnazija nije „počelo preko noći“ i da je taj potez Ministarstva samo „poslednji u nizu pogrešnih“.

„Nakon što su brojnim eksperimentima, koje od milošte nazivaju reformama, uspeli da unište osnovne i srednje stručne škole, prosvetni oci obrušili su se na gimnazije kao jedini preostali bastion u odbrani školskog sistema. Pod parolom da gimnazije nisu reformisane dve decenije Ministarstvo prosvete je prošle godine otpočelo reformu“, navodi se u saopštenju i dodaje da je nakon godinu dana rezultat „više nego očigledan“.

Forum je naveo da udžbenici za reformisana odeljenja još nisu pripremljeni, kao ni da učenici ni nastavnici, kako navode, ne znaju koji predmeti ostaju, a koji će biti ukinuti, kao ni da, kako se navodi, niko od predstavnika Ministarstva prosvete ne zna da objasni kako će izgledati velika matura.

„U takvim okolnostima, ministarstvo zadaje još jedan udarac gimnazijama uvodeći ‘specijalna odeljenja’, u kojima se ukidaju latinski i drugi strani jezik, a umetničkimi drugim opšteobrazovnim predmetima poput srpskog jezika i književnosti, istorije, geografije se znatno smanjuje fond časova, svodeći na taj način gimnazijsko obrazovanje na usko strukovno“, navodi se u saopštenju.

Povezani tekstovi