Programi za gimnazije bez dela Desanke Maksimović već objavljeni 1Foto: Arhiva

Programi srpskog jezika i književnosti za treći i četvrti razred gimnazije, u kojima nema dela Desanke Maksimović su već objavljeni u Prosvetnom glasniku od 2. juna, a pravilnik u kome se oni nalaze je potpisao ministar prosvete Mladen Šarčević 27. aprila.

Prethodno se još prošle godine o tim programima izjašnjavao Nacionalni prosvetni savet i nikakvih primedbi na to što su izostavljena dela naše poznate pesnikinje nije bilo, potvrdili su Danasu pojedini članovi NPS-a.

Sada, međutim, svi tvrde da sa celom pričom nemaju ništa i odgovornost prebacuju na Komisiju za srpski jezik i književnost koju je formirao Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a koja je samo sačinila predlog, imajući svoje obrazloženje zašto su izostavljena dela Desanke Maksimović iz gimnazijskih programa književnosti.

Koordinatorka komisije Dejana Milijić Subić potvrdila je za Danas da joj ceo dan stižu pretnje i uvrede, a na meti kritika se, prema našim saznanjima našao i prvi čovek Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović.

Ministar prosvete, međutim, kaže da „odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvena zbirka velike pesnikinje „Tražim pomilovanje“, nije konačna.

On je istakao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta srpski jezik i književnost. Kako je istakao, radi se o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

Premijerka Ana Brnabić komentarisala je na Tviteru ovaj slučaj. Ona je napisala: „Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka.“

Jasna Janković, predsedica Unije sindikata prosvetnih radnika, koja je članica Nacionalnog prosvetnog saveta kaže za Danas da se NPS o programima za treći i četvrti razred gimnazije izjašnjavao još u novembru prošle godine i da su oni prihvaćeni, te da se nijednog trenutka nije govorilo o Desanki Maksimović.

Ona je rekla da je pred Savetom bio obiman dokument od hiljadu strana, da je svako iz svoje struke gledao, pre svega šta je promenjeno i da je napravljen slučajan propust, a ne namerna greška.

– Prva ja se kao profesorka srpskog jezika i književnosti zalažem da Desanka Maksimović mora da bude u programu tog predmeta u gimnazijama. Ali za mene je, pre svega, pitanje zašto je nema u prvom razredu, jer se uvek radila njena rana poezija.

Naravno da će NPS ponovo razmatrati predlog da se njena dela vrate u program i verujemo da će Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja to preporučiti – kaže Janković.

Predsednik NPS Radivoje Stojković, međutim, tvrdi da je materijal „u fazi ramatranja“ i da se čeka da članovi Saveta pribave mišljenje ovlašćenih predlagača i po pitanju dela Desanke Maksimović i „Proljeće Ivana Galeba“ Vladana Desnice, koji je iz obaveznog prebačen u izborne sadržaje, na šta je primedbe imala Matica Srpska.

Stojković kaže da je sve u fazi „davanja mišljenja o novim programima za gimnazije“ i da je to „procedura koja traje“, te da će ako dođu primedbe na program NPS o tome dati svoje mišljenje.

On je najavio da će primedbe zbog izbacivanja dela Desanke Maksimović i Vladana Desnice biti na dnevnom redu junske sednice Saveta, a postoji mogućnost i da bude sazvana hitna vanredna sedica ako stignu mišljenja ovlašćenih predlagača. Stojković kaže da mu je drago zbog velikog fokusa javnosti na ovu temu „jer je to prilika da se dobiju što kvalitetniji programi“, ali dodaje da mu je žao što se predstavnici više institucija u NPS, među kojima su Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu, Matica Srpska, Društvo za srpski jezik i književnost, ranije o tome nisu oglasili.

Pravilnik o programu nastave i učenja za gimnazije, u kome su objedinjeni gimnazijski programi za sve četiri godine formalno nije još stupio na snagu, jer u Prosvetnom glasniku piše da stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

44 reagovanja na “Programi za gimnazije bez dela Desanke Maksimović već objavljeni”

  • Zato sto govori o SLOBODI I LEPOTI a to se nikako ne uklapa u S(N)S ideologiju.

 1. Danasovi botovi pozdravljaju izbacivanje nase pesnikinje iz programa.Tv kanal N1 ne skriva odusvljenje

  • Vucicu, ti li si?
   Ili onaj pacenik sto je umislio da je Tijanic, a zapravo je dobacio do licnog frizera one zipovane iz REMa?

  • N1 je SNS kanal-bitovi dobro došli.Setite se da je N1 id početka prekidao program zbog monoliga AV,pa prešli preko toga da treba da kleče.

  • Ovi tvoji su je izbacili bilderasu, a ne Danas i N1. Na pogresan nacin se tesis. Bilderasu.

  • Ne, nego samo obelodanjuju neviđenu glupost, neobrazovanje i površnost kojom se vi dičite.

  • ZA tebe samo jedno – idi nadji dobar tim psihologa I psihijatara I leci se covece, vidis I cujes onog cega nema.

  • Danasovi botovi?

   Dobro bi bilo da ih ima, ali nema. Strah je glavni razlog za njihovo odsustvo.

   Oslobodite se ljudi, postanite botovi Danasa. Zasluzuje to taj list.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.