Desanka Maksimović nije proterana iz škola 1Foto: Printskrin / Youtube

Dela Desanke Maksimović nisu proterana iz škola, a Komisija koja je radila predlog nastavnog programa srpskog jezika i književnosti za treći i četvrti razred gimnazije ostaje pri svojim predlozima, rečeno je Danasu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

U javnosti se digla bura nakon vesti da je iz programa za treći razred gimnazije isključen izbor iz poezije čuvene pesnikinje, a iz četvrtog njena najpoznatija zbirka “Tražim pomilovanje”. Na to je reagovala Zadužbina „Desanka Maksimović“ koja je uputila pisma Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a stavove Zadužnine podržali su brojni književnici, među kojima su Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo…

Koordinator komisije koja je radila predlog programa srpskog jezika i književnosti za gimnazije Dejana Milijić Subić kaže za Danas da program nije promenjen od 1993. godine, a u međuvremenu su značajno modernizovani sadržaji za osnovnu školu.

– Gimnazijski program treba da bude logički sled nečega što su učenici naučili u osnovnoj školi. Delo Desanke Maksimović prisutno je, s razlogom, u svakom razredu osnovne škole. Ne želeći da marginalizujemo delo voljene srpske pesnikinje, morali smo da uzmemo u obzir određeni broj časova koji je namenjen obradi književnog dela (na društveno-jezičkom smeru, koji ima najveći fond časova, taj broj je 100), kao i savremeni koncept nastave koji počiva na problemskom pristupu i vrednovanju, te da broj dela koje ćemo uvrstiti u program „upriličimo“ zahtevima i ostavimo dovoljno vremena za obradu – ukazuje Milijić Subić.

Ona napominje i da u dosadašnjem programu nije bilo mesta za pesnika Ivana V. Lalića, kao ni za značajan ciklus Stevana Raičkovića „Zapisi o crnom Vladimiru“. Nije bilo mesta ni za velikog Borislava Pekića, a ta „nepravda“ ispravljena je predlogom novog programa, kaže naša sagovornica.

– S obzirom na to da se u četvrtom razredu obrađuju kanonska dela srpske i svetske književnosti (Šekspirov „Hamlet“, Geteov „Faust“, Dostojevski, Kami, Beket, Bulgakov, Andrić, Selimović, Ćosić, Pavić, Kiš), bili smo prinuđeni da ponešto iz programa odstranimo. Uzeli smo u obzir činjenicu da je Desanka Maksimović veoma prisutna u osnovnoj školi. Nakon reagovanja Zadužbine „“Desanka Maksimović“ predložili smo da se  zbirka „Tražim pomilovanje“ obradi u prvom razredu gimnazije u okviru teme „Dijalog književnih epoha“ u kontekstu – kako bi učenici mogli da shvate kako to književna dela (i ne samo književna dela) iz dalekih epoha mogu uticati na savremene tokove. Naravno, uvek je moguće ostaviti sva propisana dela iz prošlih programa i ići „linijom manjeg otpora“, to ne bi izazvalo nikakva komešanja u javnosti. Ali, takav „program“ ne bi imao smisla jer ni učenici ni nastavnici ne bi stigli da obrade sva dela, ni informativno, a kamoli na valjan način – smatra Milijić Subić.

Napominje i da dela Desanke Maksimović nikada nisu bila u obaveznom delu programa za treći razred gimnazije već su se obrađivala u korpusu međuratne poezije sa ostalim pesnicima koji su o tome pisali. Pošto se veliki broj njenih pesama te tematike već obrađuje u osnovnoj školi, Komisija je smatrala da nema razloga da se ponavljaju u trećem razredu gimnazije.

Milijić Subić naglašava da su u komisiji koja je radila predlog programa bili, između ostalog, predstavnici Društva za srpski jezik i književnost i metodičari sa Filološkog fakulteta, kao i da je se o njemu izjasnio Nacionalni prosvetni savet.

Na Tviteru se danas oglasila i premijerka Ana Brnabić koja je na Tviteru napisala da se Desanka Maksimović neće izbacivati iz programa.

Spisak dela koja se obrađuju u osnovnoj školi

 1. razred – Prvak; Hvalisavi zečevi / U gostima / Livadsko zvonce
 2. razred Školska lektira: Bajka o labudu
  Domaća lektira: Ako je verovati mojoj baki, Prsten na morskom dnu, Bajka o trešnji, Slikarka zima, Kako su pužu ukrali kuću, Tri patuljka, Čika-Mraz, Božić-batini crteži, Trave govore bakinim glasom, Oraščići-palčići, Kći vilinog konjica (tri bajke po izboru učenika)
 3. razred “Vožnja”
 4. razred “Srebrne plesačice”
 5. razred “Gračanica”
 6. razred “Krvava bajka”
 7. razred “Prolećna pesma“/ “Opomena”

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Desanka Maksimović nije proterana iz škola”

 1. Nedostatak skrupula i znanja obeležio je i prvu polovinu 2020. godine u radu Vlade Srbije. Tako je prvi predlog zatvaranja škola u Srbiji zbog korona virusa bio besmislen (po mišljenju dr P. Kona, prof D. K. Tepavčević, 12. 3. 2020 jer drževa ne može da reši problem kada su građani neodgovorni (po rečima ministra dr Z. Lončara). Kineski eksperti dali su najveći doprinos našoj borbi protiv COVID-19 (mart/april2020), ostavili da kineske fabrike u Boru i Smederevu budu neometano najveći aero zagađivači u Srbiji. I bord Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju isključio je Srbiju iz te asocijacije (8. mart 2020). Ipak je poseban jučerašnji predlog komisije Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Ministarstva prosvete da islljuči izbor poezije Desanke Maksimović iz programa za gimnazije u Srbiji, jer se „ne uklapa u poetske okvire epohe“. Koji su to okviri u koji se uklapa rad tima premijerke A. Brnabić?

 2. E sada ce se oglasiti AV, objasnit ce nam da je u toku noci procitao sva njena dela ( kao sto je disertaciju S Malog procitao za jednu noc) i reci da ce sugerirati (to je drugo ime za narediti u SNS recniku) ministru Sarcevicu da se programi za treci i cetvrti razred gimnazije ne menjaju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.