Protest građana uoči javne rasprave o Ling Longu 1Foto: M. P.

Obezbeđenje lokalne samouprave, u prisustvu policije, sprečilo je ulazak veće grupe građana, dok je jedan broj medija i aktivista uspeo da uđe i prati javnu prezentaciju iako je, kako se moglo čuti, zakonom obavezno prisustvo javnosti.

– Sramno je i protivzakonito što nam nije dozvoljeno da prisustvujemo javnoj raspravi i što medijima nije omogućeno da obavljaju svoj posao, to govori dosta o dolasku kineske kompanije u našu zemlju. Uložićemo žalbe i tužbe jer je ovakvo ponašanje lokalne samouprave nedopustivo. Ovde su prekršene zakonske obaveze a poseban problem je što se predstavlja studija koja obuhvata samo delimično pogon fabrike guma, iako je zakonom obavezno da investitor obezbedi integrisanu dozvolu pa samim tim i studija o uticaju na životnu sredinu moram sadržati ceo proizvodni proces – ocenio je Mirko Popović, programski direktor  Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Protest građana uoči javne rasprave o Ling Longu 2
Foto: M. P.

Tužbama su zapretili i prisutni advokati iz Udruženja „Stop kafileriji“, ocenivši da su podneli više stotina prigovora na Studiju a nakon izbacivanja iz Gradske kuće na pisarnici su zajedno sa građanima predali veći broj žalbi.

-Oko stotinak ljudi ostalo je ispred Gradske kuće ili u holu Skupštine grada. Nakon što su sprečeni da uđu, u velikom broju su predali podneske pisarnici Gradske uprave kojima su ukazali na nezakonito ponašanje organizatora javne rasprave. Na javnu raspravu su bezuspešno pokušali da uđu građani i predstavnici strukovnih udruženja iz Beograda, Niša, Požarevca, Bečeja, Novog Sada, Vrbasa i drugih mesta..Format rasprave je protivan Zakonu o zaštiti životne sredine, organizator je morao da obezbedi adekvatan prostor u kojem bi stali svi koji žele da prisustvuju – naveli su aktivisti Građanskog preokreta.

Podršku zrenjanincima pružila je i Lokalna inicicjativa iz Vrbasa, a njen predsednik Jovan Radović naveo je da ovaj grad ima toliko ekoloških problema da mora da ih rešava samo u saradnji sa drugim gradovima.  I Tijana Šijaković iz Udruženja „Stop kafileriji“ navela je da građani moraju

-Došli smo de čujemo kakav je uticaj na živtnu sredinu. Prve kuće i sta,beni objekti od tog pogona su na 700 metara i nije svejedno šta će se tu dešavati – rekla je Tijana Šijaković.

Studiju uticaja na životnu sredinu prestavio je Dragan Kovačević iz beogradske firme Enacta, navodeći da su studijom definisani svi potencijalni uticaji na životnu sredinu koji se mogu javiti u toku izgradnje i rada, ali i potrebne mere zaštite životne sredine koje se moraju preduzeti kako bi se sprečile negativne posledice na životnu sredinu.

Analizom se zaključuje da se uticaji koji se mogu javiti u toku izgradnje pogona mali i kratkotrajnog karaktera i uglavnom se odnose na uticaje na kvalitet vazduha, a da će tokom perioda rada projekta, doći do emisija gasovitih, tečnih i čvrstih otpadnih materija, kao i do generisanja određene buke, vibracija, zračenja.

Navedeno je i da se ne očekuju značajniji uticaji od ispuštanja produkata sagorevanja u atmosferu, da će za tehnološke emitere biti obezbeđen tretman emisija pre njihovog ispuštanja u atmosferu, adekvatan vrsti i koncentraciji očekivanih polutanata, pa će postignute koncetracije biti značajno niže od propisanih graničnih vrednosti, a eventualni uticaj iz proizvodnih pogona na kvalitet vazduha praktično eliminisan a tehnološke otpadne vode biće obezbeđen adekvatan tretman pre njihovog ispuštanja u sistem gradske kanalizacije, kao i za atmosferske vode sa parkinga i saobraćajnica pre njihovog ispuštanja u recipijent, pa se uticaj projekta na režim i kvalitet voda svodi na minimum.

Našto kasnije organizator javne rasprave je naveo da prezentaciji može prisustvovati ograničen broj građana zbog epidemiološke situacije, i da su spremni da više puta i u više grupa održe raspravu kakao bi svi zaiteresovani mogli da je čuju.

close
Protest građana uoči javne rasprave o Ling Longu 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.