Radomir Ilić: Srbija mora da promeni Ustav, pravosuđu potrebna eksterna kontrola 1Foto: Aleksandar Veljković

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je danas da Srbija mora da promeni Ustav i „pravila igre“, te da pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu.

„Mi imamo primer Francuske gde sudstvo nije grana vlasti, već autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik“, rekao je Ilić za tv Prva i dodao da je to primer „dobre prakse“.

Prema njegovim rečima, u Srbiji „umesto da predsednik postavlja sudije imamo one koji sede sa kriminalcima u hotelu Šumadija“.

Na pitanje da li bi to predstavljao politički pritisak, Ilić je rekao da je od političkog pritiska napravljena fama.

„Šta ćemo sa pritiskom drugih sudija, advokata, komšija“, rekao je Ilić.

Govoreći o slučaju Filipa Koraća, on je rekao da su tu postojala dva puta „da se istraga obustavi ili da se istraga prekine“ i da se postavlja pitanje kakvi su sve motivi mogli da budu da budu da se donese odluka o obustavi.

Kako je rekao, tužilaštvo i sudstvo su postali dva potpuno zatvorena sistema, a one koje je narod izabrao „niko ništa ne pita“.

„Sudije danas biraju sudije, sudije danas razrešavaju sudije. One koji je narod birao i koje su građani izabrali niko ništa ne pita“, rekao je Ilić.

Ocenio je da su sudstvo i tužilaštvo postale neodgovorne grane vlasti i zatvoreni sistemi koji brinu samo o sebi i koje niko ne kontroliše eksterno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Radomir Ilić: Srbija mora da promeni Ustav, pravosuđu potrebna eksterna kontrola”

  1. A kontrolisaće je najbolji student u istoriji peavnog fakulteta i najgori kršilac ustava Srbije.

  2. Ukoliko se promena ustav, nas predsednik koji je nista drugo do surovi sebicni autokrata, ce recimo hipoteticki postaviti Gasica na celo tuzilastva…I time ce prvi put u istoriji sveta jedan zanatlija biti vrhovni tuzilac…Situacija sa kriminalcima bi tad bila jos gora jer recimo neki sada imaju diplomats ki Paso’s, ko zna koje bi se jos burazerske pogodnosti desile kada bi smo zaista dozvolili da se to desi !
    I sada imamo problem da tuzilastvo radi po diktatu partijskih mocnika cesto neobrazovane klike iz nekih fotelja ..ili je sve rezija jednog prilicno bolesnog Uma koji nosi nadimak novorodjenceta….

  3. Ako ovo prodje to ce biti definitivno kraj ove zemlje.Ako se hitno ne probudimo iz zimskog sna uzece nam sve .Mislite na svoju decu ,unuke.On se sprema za dozivotnog predsednika .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.