Radomir Ilić: Srbija mora da promeni Ustav, pravosuđu potrebna eksterna kontrola 1Foto: Aleksandar Veljković

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je danas da Srbija mora da promeni Ustav i „pravila igre“, te da pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu.

„Mi imamo primer Francuske gde sudstvo nije grana vlasti, već autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik“, rekao je Ilić za tv Prva i dodao da je to primer „dobre prakse“.

Prema njegovim rečima, u Srbiji „umesto da predsednik postavlja sudije imamo one koji sede sa kriminalcima u hotelu Šumadija“.

Na pitanje da li bi to predstavljao politički pritisak, Ilić je rekao da je od političkog pritiska napravljena fama.

„Šta ćemo sa pritiskom drugih sudija, advokata, komšija“, rekao je Ilić.

Govoreći o slučaju Filipa Koraća, on je rekao da su tu postojala dva puta „da se istraga obustavi ili da se istraga prekine“ i da se postavlja pitanje kakvi su sve motivi mogli da budu da budu da se donese odluka o obustavi.

Kako je rekao, tužilaštvo i sudstvo su postali dva potpuno zatvorena sistema, a one koje je narod izabrao „niko ništa ne pita“.

„Sudije danas biraju sudije, sudije danas razrešavaju sudije. One koji je narod birao i koje su građani izabrali niko ništa ne pita“, rekao je Ilić.

Ocenio je da su sudstvo i tužilaštvo postale neodgovorne grane vlasti i zatvoreni sistemi koji brinu samo o sebi i koje niko ne kontroliše eksterno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari