Raspust produžen za nedelju dana zbog gripa, u Vojvodini prekid nastave 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

U Ministarstvu prosvete rečeno je Danasu da Vladina preporuka važi za teritoriju cele Srbije, što znači da se nastava od ponedeljka prekida u školama u Vojvodini, koje rade po drugačijem školskom kalendaru i u kojima je drugo polugodište počelo 15. januara. Vlada je ovu preporuku donela zbog smanjenja rizika i izloženosti đaka virusu gripa.

Zbog epidemije gripa, nakon Užica, i u Čajetini je produžen zimski raspust za pet radnih dana i trajaće do 22. februara.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je, na predlog Saveta za zdravlje, odlučio da se na području Čajetine „prekida obrazovno-vaspitni rad u svim osnovnim školama („Dimitrije Tucović“, Milivoje Borović“, „Savo Jovanović Sirogojno“) i njihovim izdvojenim odeljenjima, kao i u Ugostiteljsko- turističkoj školi, od 18. do 22. februara“.

Kako je u Zlatiborskom okrugu ranije prijavljena epidemije gripa, Stamatović je obrazložio da je takvu odluku doneo da bi se „sprečilo povećanje broja obolelih među decom, učenicima i zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama“.

Uprava Zdravstvenog centra Užice je sopštila da je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Užice trenutno smešteno 58 pacijenata sa simptomima koji su slični gripu, da je šestoro pacijenata na intenzivnoj nezi, od kojih je četvoro životno ugroženo.

 Gradsko veće Grada Pirota na današnjoj sednici  donelo  je odluku da se produži djački raspust do 22. februara u školama na području grada a zbog proglašene epidemije gripa na području Pirotskog okruga,  saopšteno je iz Gradske uprave.

U saopštenju se navodi da je  odluka o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama od 18. do 22. februara  doneta na osnovu obaveštenja Ministarstva prosvete da postoji objektivna opasnost od ugrožavanja zdravlja dece, učenika i zaposlenih. Nastava u školama u drugom polugodju počinje 25. februara. Ova odluka odnosi se samo na osnovne i srednje skole, a ne i na Predškolsku ustanovu,navodi se u saopštenju Gradske uprave Pirot.

Ministarstvo zdravlja je ranije dalo preporuku da se Ministarstvu prosvete da se raspust produži za još nedelju dana.

„U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom gripa, sa rastućim trendom nivoa kliničke aktivnosti oboljenja sličnih gripu, a imajući u vidu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, kao i to da se u uzrastu do 15 godina prijavljuju najveće stope obolevanja od oboljenja sličnih gripu, preventivna mera produžetka raspusta značajno će uticati na smanjenje obolevanja od gripa u našoj zemlji“, navodi se u preporuci Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je do sada od simptoma sličnih gripu obolelo više od 104.000 pacijenata, a umrlo 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom, podaci su Instituta za javno zdravlje „Batut“.