Regionalna konferencija: Trgovina decom na Zapadnom Balkanu i dalje u porastu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Trgovina decom u regionu Zapadnog Balkana i dalje je u porastu, uprkos brojnim zakonodavnim i praktičnim merama preduzetim tokom prethodnih godina, naglašeno je na regionalnoj konferenciji „Zajedničko preduzimanje mera tokom krize: Zaštita dece od trgovine i eksploatacije na Zapadnom Balkanu“.

Na konferenciji je rečeno da je pandemija korona virusa dodatno povećala ranjivost dece, usled rastuće ekonomske nesigurnosti, nezaposlenosti i ograničenja kretanja.

Deca na Zapadnom Balkanu žrtve su trgovine sa različitim ciljevima eksploatacije: seksualna eksploatacija, uključujući proizvodnju i distribuciju materijala seksualnog zlostavljanja dece, prinudni brak, prisilni rad, prisilno prosjačenje i prisilne kriminalne aktivnosti, navodi se u današnjem saopštenju organizatora skupa.

Prema podacima iz najnovijih zvaničnih izveštaja Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Srbije, većina identifikovane dece žrtava tokom 2020. godine bile su devojčice – 18 u Srbiji, 24 u Bosni i Hercegovini, šest u Severnoj Makedoniji, ali bilo je i dečaka koji su identifikovani kao žrtve – šest u Srbiji, sedam u Bosni i Hercegovini).

U Srbiji, slučajevi seksualne eksploatacije dece su u većini – 37 odsto u 2020. godini, dok je 21 odsto dece iskorišćavano za radnu eksploataciju.

Izveštaji Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) ističu da je stvarni broj osoba, uključujući decu, koji su žrtve trgovine ljudima verovatno veći nego što zvanični podaci pokazuju.

„Stvarni obim pojave je teško izmeriti zbog nevidljive i skrivene prirode trgovine ljudima i izazova povezanih sa identifikacijom žrtava“, dodaje se u saopštenju.

Regioanlna konferencija organizovana je u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“, koja je okupila više od 130 učesnika iz regiona i šire.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.