Regionalni sistem upravljanja otpadom Subotica počeo sa probnim radom 1

Kako bi se dugoročno rešio problem otpada Subotice i opština Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka, po ugledu na Segedin, angažovale su se na izgradnji savremenog regionalnog sistema za upravljanje otpadom, koji je izgrađen u skladu sa standardima i uz pomoć Evropske unije.

Regionalni sistem u Subotici dobio je septembra ove godine dozvolu za probni rad, testirana je oprema i sistem se itekako pokazao da je funkcionalan, kaže Sabina Benedek iz Regionalne deponije Subotica.

Centar u Bikovu obuhvata postrojenja za sekundarnu selekciju otpada, nakon što su građani kod svojih kuća separisali svoj otpad. Pošto još nema te primarne selekcije, u Bikovo stiže mešani komunalni otpad. Pored separatora, centar obuhvata, kompostilište za stabilizaciju i biorazgradnju organskog otpada, postrojenje za prečišćavanje otpadnih i ocednih voda i sanitarnu deponiju. Ništa sa deponije se ne pušta u prirodu neočišćeno, a deponija ne dopušta da otpad prolazi i zagađuje zemljište u okolini.

U postrojenju za separaciju obavlja se mehanički tretman otpada i izdvajaju se papir, karton, pet, mešana plastika, tekstil, staklo, aluminijum i gvožđe. Kapacitet postrojenja je 70 hiljada tona komunalnog otpada godišnje, ili 289 tona dnevno. Od jula prihvaćeno je i obrađeno i separisano 2.006 tona otpada.

Drugo ključno postrojenje je kompostilište pošto je mešani komunalni otpad bogat biorazgradivim materijalima. Kompostilište ima 14 velikih betonskih prizmi, a svaka može da prihvati 150 tona organskog materijala radi kompostiranja. Planirano je da se prihvata i čist zeleni otpad iz šumarstva ili iz urbanih voda kako bi od toga proizvodili čist kompost koji je pogodan za poljoprivrednu proizvodnju ili za uzgoj povrća i cveća.

Postrojenje za tretman otpadnih i ocednih voda sastoji se iz tri sistema – postrojenja za preradu otpadnih sanitarnih, fekalnih i tehnoloških otpadnih voda, aeracione taložne lagune za biološko i fizičko – hemijsko prečišćavanje ocednih voda koje dolaze sa deponije i kompostilišta i postrojenje za reversnu osmozu koje dodatno čisti vodu koja je približna vodi za piće.

U centru u Bikovu su za sada izgrađena dva tela sanitarne deponije ukupne zapremine preko 800.000 kubika. Planirano je da se godišnje na deponiju odlaže oko 54.000 kubnih metara.

Preduzeće Regionalna deponija Subotica trenutno zapošljava 60 ljudi, a njenom izgradnjom rešava se problem otpada u Subotici i šest okolnih opština. Stvaraju se uslovi za razvoj privredne grane prerade otpada kao i za otvaranje novih radnih mesta.

Sto tona sirovina iz otpada

Od 2.006 tona mešanog komunalnog otpada, koliko je primljeno u regionalnom centru u Bikovu, 780 tona je biorazgradivi otpad za kompostiranje, dok je 928 tona odloženo na telo deponije. Na liniji za separaciju za ponovnu preradu je izdvojeno 6,5 tona papira, 22,7 tona kartona, 15,6 tona pet ambalaže, mešane plastike i tekstila 34 tone, aluminijuma skoro 5 tona, gvožđa 21 tona, kao i polietilenskih folija. To su materijali koji će biti prerađeni i ponovo iskorišćeni.

Organizovano prikupljanje komunalnog otpada

Kada je reč o komunalnom otpadu imamo potencijalne investitore koji su zainteresovani za rešavanje problema tog otpada u Gradu Zrenjaninu i Inđiji, očekujemo da će EU odobriti regionalnu, deponiju za Grad Novi Sad, da regionalne deponije budu završene iduće godine u Sremskoj Mitrovici i Pančevu, kao i da bude unapređen regionalni sistemi u Kikindi, ističe Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine.

On kaže da kaže da je u periodu od 2020. do 2024. godine cilj da bude uspostavljen regionalni sistem upravljanja otpadom i da, ako ne u potpunosti, ono bar 80 posto Vojvodine bude obuhvaćeno organizovanim prikupljanjem komunalnog otpada što će doprineti da budu zaboravljene ružne slike sa 410 divljih deponija i opštinskih smetlišta.

Tekst je deo projekta „Energetski efikasniji i ekološki čistiji“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.