U Nišu otvoreno treće reciklažno dvorište - na mestu rasčišćene divlje deponije 1Foto: Grad Niš

Na Stočnom trgu u ulici Ivana Milutinovića otvoreno je treće reciklažno dvorište u Nišu, saopštio je Grad.

Niš je među prvim gradovima u Srbiji koji je divlje deponije zamenio reciklažnim dvorištima, a sada je prvi u Srbiji koji ima tri takva dvorišta, navedeno je.

Treće reciklažno dvorište otvoreno je na prostoru nekadašnje divlje deponije na Stočnom trgu, gde građani svakog dana od 8 do 20 časova mogu da donesu kabasti i reciklabilni otpad.

Dvorište se sastoji od dva dela- prostora u kojem se sakuplja nekategorisani otpad i prostora u kojem se odlaže reciklabilni otpad, kao što su elektronika, stari nameštaj, drvo ili tekstil, koji radnici JKP „Mediana“ sortiraju i predaju reciklažnom centru.

U reciklažnom centru se preradi oko 30 odsto otpada, dok 70 odsto ide na deponiju.

U Nišu otvoreno treće reciklažno dvorište - na mestu rasčišćene divlje deponije 2

U ranije otvorenim reciklažnim dvorištima, sedmično više od 450 građana odlaže otpad, a za godinu dana u njima je prikupljeno ukupno 13.500 metara kubnih nekategorisanog i oko 180 tona reciklabilnog otpada.

„Misija Grada je da svaka opština dobije reciklažno dvorište“, navodi se u saopštenju, uz podsećanje da su ovakva dvorišta do sada otvorena u niškom naselju Crvena zvezda, u gradskoj opštini Palilula, i u Ulici Branka Krsmanovića, u gradskoj opštini Medijana.

Prema rečima predstavnika Grada i JKP Mediana, reciklažna dvorišta bi trebalo da predstavljaju „sistemski vid borbe protiv stvaranja divljih deponija“.

Oni su kazali da je ovo JKP samo u prošloj godini sa divljih deponija uklonilo 11.000 kubnih metara otpada.

Reciklažna dvorišta deo su Programa upravljanja otpadom do 2031. koje sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Gradom Nišom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari