Foto FoNet DS

„Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu obaveštava javnost da genetičar, prof. dr Miodrag Stojković, nije razrešen funkcije šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama našeg fakulteta. Profesor Stojković nije smenjen, kako su poslednjih dana pojedini mediji preneli. Takođe, profesor Stojković je i šef katedre za genetiku integrisanih akademskih studija medicine“, navodi se u jučerašnjem saopštenju kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka.

Ističe se da je tačno da je zbog ozbiljnih istraživanja koja profesor Stojković mora da obavi izvan naše zemlje, bilo reči da Katedru za matične ćelije na doktorskim studijama preuzme njegova bliska saradnica profesorka Biljana Ljujić, sa čim se „saglasio prof. dr Stojković“. Od te ideje se, ipak, dodaje se u saopštenju FMN-a, „odustalo, pa je dr Miodrag Stojković ostao šef katedre za matične ćelije Fakulteta medicinskih nauka“.

„Tvrdnje pojedinaca da će doći do raspuštanja katedre za matične ćelije i da će biti doveden u pitanje nastavak izgradnje Centra izuzetnih vrednosti, netačne su i slobodno se može reći – zlonamerne“, navodi se na kraju jučerašnjeg saopštenja FMN-a.

Oglasio se i dekan Fakulteta medicinskih nauka, Vladimir Jakovljević, koji je za jučerašnji broj „Večernjih novosti“ takođe demantovao da je Miodrag Stojković smenjen sa mesta šefa Katedre za matične ćelije i da se o smeni i ne razmišlja.

„Jedan naš razgovor i operativni dogovor, prema svemu sudeći, dobio je neke druge konotacije i čini mi se, bespotrebno je ispolitizovan…To je jedina istina, sve ostalo su podmetanja“, kazao je dekan Jakovljević.

Nevolja sa demantijem FMN-a i tvrdnjama dekana Jakovljevića leži, međutim, u činjenici da postoji dokaz iz kojeg se vidi da je dr Miodrag Stojković zaista smenjen sa mesta šefa Katedre za matične ćelije, a koji list Danas poseduje. Našem listu je, naime, dostavljeno rešenje, koje je 11. februara ove godine potpisao upravo dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, dr Vladimir Jakovljević, u kojem doslovce piše da je Stojković – smenjen.

„Na osnovu člana 58 Statuta Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu donosim rešenje: prof. dr Miodrag Stojković razrešava se dužnosti šefa katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na doktorskim akademskim studijama, zaključno sa 10. februarom 2019. godine.“ U obrazloženju rešenja piše da je „u skladu sa potrebama organizacije nastavnog procesa na doktorskim studijama doneta odluka, kao u dispozitivu rešenja“. Kao pravna pouka navedeno je da „zaposleni ima pravo da pokrene spor pred nadležnim sudom u roku od 60 dana od dana dostavljanja“ (rešenja – prim. Z. R.) Citirano rešenje potpisao je dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu profesor Vladimir Jakovljević.

Neistina je, dakle, da profesor Miodrag Stojković nije smenjen sa mesta šefa Katedre za matične ćelije na FMN-u. Nije, nadalje, tačno ni to da je on i dalje šef te katedre, jer on to ne može da bude pošto rešenje o Stojkovićevoj smeni nije poništeno. Profesor Stojković nije se žalio i još uvek nije javno komentarisao odluku o sopstvenoj smeni.

Profesorka Biljana Ljujić, koja je zamenila Miodraga Stojkovića na mestu šefa katedre, podnela je ostavku na tu funkciju. Ona je u saopštenju navela da je mesto šefa Katedre za matične ćelije prihvatila nakon pismene saglasnosti profesora Stojkovića.

„Doktorirala sam iz oblasti matičnih ćelija pod mentorstvom profesora Stojkovića, bila na usavršavanju u Engleskoj, u Njukastlu, napisala knjigu iz iste oblasti, u proceduri sam za dobijanje supspecijalizacije iz kliničke genetike. Da moje delo i ime ne bi bilo izvrgnuto ruglu, podnela sam ostavku, što se može proveriti na sajtu fakulteta“, tvrdi Biljana Ljujić u svom saopštenju. U izjavi medijima, dr Ljujić je potvrdila da ju je dekan FMN-a obavestio da će obavljati funkciju šefa katedre koju je obavljao dr Stojković.

Zameranje Vučiću

Profesor Miodrag Stojković smenjen je, smatraju članovi njegove katedre, da bi oni koji mu, prema naučničkim referencama, nisu ni do kolena, mogli da „porastu“. Naučni uspesi profesora Stojkovića „greh“ su koji mnogi, ne samo u šumadijskoj, već i u srpskoj akademskoj zajednici, ne mogu da mu oproste. Otuda, ubeđeni su njegovi saradnici, uprkos referencama koje svedoče da je najpoznatiji i najpriznatiji domaći naučnik u svetu, nije mogao da prođe procedure za ulazak u SANU. Miodrag Stojković se zamerio i vladajućem režimu kako time što je član opozicione Demokratske stranke, tako i učešćem u aktuelnim protestima protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Povezani tekstovi