Rešio se žene na morbidan način 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Rešio se žene na morbidan način 2Prošle godine, u prestonicu republike Liberije, doputovao je Ameikanac Džim Halmer sa ženom Beti, piše list Pravda pre 80 godina.

Posle kratkog boravka tu bračni par se uputio u unutrašnjost zemlje u nameri da nađe rudnike zlata.

Prosle četiri meseca Halmer se sam vratio u grad, otišao u američki konzulat i tamo ispirčao da su mu ženu napali urođenici i bacili je u jednu reku punu krokodila i da su oni progutali nesrećnu ženu.

Američki konzul je zahtevao od vlasti da povedu energičnu istragu. Vlasti su zaista pronašle to pleme i uhapsili poglavicu.

On nije poricao zločin, ispričao je sve do detalja kako su ženu morali da bace krokodilima za hranu, jer je pokazivala znake duševnog poremećaja. A po njihovim običajima svi ludaci se ubijaju da to ludilo ne bi prešlo na pleme.

Sud je oslobio poglavicu jer je muž i sam priznao da mu je žena bila poremetila umom.

Međutim, jednog dana američki konzulat je posetio jedan urođenik i doneo mali koverat, konzulat je to pregledao i utvrdio da je to dnevnik od Beti.

U dnevniku je između ostalog pisalo:

“Moj muž razume urođenike, ali ja ne razumem šta govore. Džim mi je rekao da moram s njima da održavam dobre odnose i da radim ono što mi on kaže. Kad vidim crnu ženu moram da plazim jezik, jer Džim kaže da to znači poštovanje”.

Dalje piše:

“Džim me svakog dana podučava šta moram da radim. Sutra imamo sastanak s poglavicom i njegovim ljudima. Ja moram da se bacim na zemlju i da vrištim. Takav je običaj, a poglavici ne smemo da se zameramo, jer nam inače neće reći gde se nalaze rudnici zlata. To su, zaista, čudni običaji”.

Američkom konzulu je bilo jasno da je Halmer bio inicijator ženinog ubistva. On je naveo ženu da se ponaša kao luda, znajući dobro šta će joj se desiti.

Na taj način oslobio se žene i venčao s drugom u Njujorku.

Uhapšen je u Njujorku, u trenutku kad se s drugom ženom nalazio u jednom noćnom klubu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U listu Vreme nalazimo zanimljivost o čoveku koji je odlučio da prekine svoj brak nakon pola veka.Rešio se žene na morbidan način 3

U San Francisku jedan stari gospodin podneo je molbu za razvod braka navodeći da je njegova supruga nesnosna, da je velika svađalica i da voli da se bije.

Najzanimljivje kod ovog slučaja jeste da ovaj čovek ima 70 godina, a da je u braku sa takvom ženom već 51. godinu.

Takođe, ovaj list piše i o tome kako su u krave hranjene pomorandžama davale više mleka.

Posle trogodišnjeg proučavanja utvrđeno je da u Palestini krave koje su hranjene pomorandžama daju mnogo bolje mleko, a i u većim količinama.

Stoga je jevrejski zemljoradnički sindikat naredio svojim članovima da veće količine pomorandži daju kravama.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.