Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici i njegovog negiranja u Kongresu SAD 1Foto:Beta-AP

Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, ali i izjava, dela i politika koje dovode u pitanje genocid, upućena je u Predstavnički dom američkog Kongresa, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).

Zastupnica u Predstavničkom domu Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson) uputila je u taj dom Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.

Rezoluciju koja je 13. jula upućena Komitetu za oružane snage podržali su i njene stranačke kolege, zastupnici iz reda demokrata, Eliot Engel (Eliot Engel) i Džejms Mekgavern (James McGovern).

„Snage bosanskih Srba deportovale su žene, decu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dečaka, uglavnom bošnjačkih, zadržali na zbirnim mestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice“, navodi se u Rezoluciji.

U Rezoluciji se dodaje i da su Slobodan Milošević i jugoslovenska vlada direktno podržali etničko čiščenje, što je dovelo do raseljavanja više od dva miliona osoba i preko 100.000 ubijenih, desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući koncentracione logore na području Prijedora.

Rezolucija podseća da je Radovan Karadžić osuđen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da su on i Ratko Mladić osuđeni na doživotnu kaznu zatvora pred Haškim tribunalom, kao i da su Haški tribunal i Međunarodni sud pravde presudili da se u Srebrenici dogodio genocid.

„Neki istaknuti zvaničnici Srbije i zvaničnici bosanskih Srba, uključujući aktuelnog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, genocid u Srebrenici lažno označavaju ‘izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20. veka’, negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid ili na drugi način pokušavaju da trivijalizuju opseg i značaj genocida“, dodaje se u tekstu.

U zaključku, Rezolucijom se osuđuje genocid koji su počinile srpske snage u BiH, osuđuju se izjave, dela i politike koje dovode u pitanje genocid.

„Podstiče se Veće za implementaciju mira (PIC) da da puna ovlašćenja Kancelariji  visokog predstavnika BiH, te podstiče visoki predstavnik da koristi puna ovlašćenja kako bi osigurao da se Opšti okvirni sporazum za mir u potpunosti sprovede i da pozove na okončanje istorijskog revizionizma, što se posebno odnosi na genocid u Srebrenici“, navodi se u zaključku.

SAD se ohrabruju da održe politiku koja podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivaju se svi politički lideri da prestanu da koriste retoriku podela kako bi postigli kratkotrajne ciljeve.

„Apelujemo na sve političke lidere da pokažu hrabrost zalažući se za toleranciju, empatiju i međusobno poštovanje u svrhu njegovanja trajnog pomirenja, mira i prosperiteta za građane BiH“, navodi se u zaključcima i dodaje da ostaje zabrinutost da etničke tenzije koje izazivaju politički lideri mogu odvratiti od oporavka i pomirenja u BiH, pa čak i podstaći novo nasilje sa potencijalno smrtonosnim posledicama.

Mnogi u Republici Srpskoj, institucije, opštine, odaju počast i veličaju ratne zločince u pokušaju da ponovo napišu istoriju, te da školski programi uče đake lažnim narativima o Srebrenici ili je izostavljaju, dodaje se u Rezoluciji.

U Rezoluciji se ukazuje i da su „neke nevladine organizacije u Srbiji posvećene ljudskim pravima i pravdi bile od velike pomoći u dokumentovanju zločina koji su se dogodili tokom sukoba u BiH, kao i njihovih počinilaca, i neumorno su radili na podsticanju srpskih zvaničnika i javnosti da priznaju zločine koje su počinile srpske snage tokom tog sukoba i podržale potragu za pravdom za ove zločine.“

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari je 11. jula obeležena 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici i njegovog negiranja u Kongresu SAD”

  1. Ako se u Srebrnici dogodio genocid a i Ameri dobro znaju da nije, šta su činili vojnici SAD po svetu- svuda gde su ratovali ali posle 1945.g. nisu uspeli da dobiju ni jedan jedini rat? A i taj Drugi svetski rat su dobili u Evropi zahvaljujući milionima izginulih Rusa. Zar Hirošima i Nagasaki nusu bili genocid? Ubijanja civila, dece i žena u Vijetnamu je po Amerima odbrana SAD, šta je bilo u Iraku, Avganistanu itd. Bez potrebe napasti neku zemlju, boimbardovati nejač kao npr. u Srbji isl. po tim belosvetskim gangsterima nije genocid- ali kada se Srbi brane od muslimanskog kasapljenja, e, to žele da osude te fašistoidne američke budale!

  2. Da mi donesemo rezoluciju da se USA i EU sa Nemačkim i Hrvatskom proglase genocidnim narodima i da se nose malo u PM više?

  3. Ma znaju i oni da nije genocid već zločin osvete zbog pokolja tj genocida preko 7000 hiljda Srba civila oko Sarajeva. Nego njima trebaju novi moderni negativci, nad Rusijom su bespomoćni pa satiru male narode poput nas. Treba zaboraviti nemački fašizam, Hirošimu pa nadalje sve SAD genocide, zatim Jasenovac i naravno i dan danas moderno kolonijalno britansko robovlasništvo. Živela, nekad, sloboda!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.