Ružić podržao inicijativu da samo država objavljuje udžbenike istorije 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/ DS

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da podržava inicijativu po kojoj bi pripremu i štampu udžbenika za nastavne predmete od značaja za očuvanje nacionalne istorije i identiteta preuzela država.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je prethodno da će podneti inicijativu Vladi Srbije da samo državni izdavači mogu da objavljuju školske udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije.

„Kao i predsednik Vučić smatram da je važno da sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet moraju da budu pažljivo birani i dostupni mladim generacijama“, naveo je Ružić u pisanoj izjavi.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je spremno da preuzme aktivnosti u smeru otvaranja dijaloga i realizaciji ove inicijative.

Vučić je jutros kritikovao udžbenike istorije stranih izdavača, navodeći da se u njima o Koncentracionom logoru u Jasenovcu „uči deset minuta, na jednom školskom času“ i da oni „na svoju ruku tumače šta je bio turski ‘danak u krvi'“.

„Ako me bude poslušala vlada, onda će tako da bude“, kazao je Vučić za televiziju Prva.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Ružić podržao inicijativu da samo država objavljuje udžbenike istorije”

  1. Udžbenike istorije, srpskog jezika, sociologije…i zašto bi stranci učili našu decu kad je prodaja udžbenika u Srbiji unosan biznis?

  2. Vucic je kritikovao ono sto je SAM VUCIC URADIO 2015.godine. I sad ce Vucic koji je Hrvatima i Nemcima prepustio srpsko trziste udzbenika vredno vise od 50 miliona evra da spase udzbenik istorije. Cisto verbalno onanisanje nad izmrcvarenom srpskom prosvetom. To jedino moze da popravi neka nova vlast naravno ako se napravi pametan izbor bez AVETI PROSLOSTI.
    P.s. Onaj ko je nesto upropastio taj to ne zeli nikad da ga popravi. Samo ga jos vise ukopava.

  3. Saša Radulović je o fizičkom i kulturnom genocidu više puta upozoravao. Vreme pokazuje da je u pravu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.