Šabac: Paneli za "zelenu" struju 1Ubuduće besplatna struja iz sunca Foto: FB stranica SOL NAVITAS

Šabačka „Toplana“ je među prvim javnim preduzećima u Srbiji koje je omogućilo da se proizvodi struja iz obnovljivih izvora energije.

Na krovu Toplane postavljeno je 12 solarnih ploča, ukupne snage 3 kW. Ova mini solarna elektrana prvi je pilot-projekat Energetske zadruge iz Šapca, jedinstvene u Srbiji.

Mogućnost da koriste obnovljive izvore energije imaju sada svi zainteresovani građani u Šapcu. Foto-voltažni kolektori ili paneli se mogu postaviti na svakom krovu i svakoj javnoj zgradi.

Energetska zadruga pruža niz pogodnosti za građanske inicijative, mogućnost da postanu partneri javnom sektoru u većem uvođenju obnovljivih izvora energije i još da zarade novac.

JKP „Toplana“ poziva građane i korisnike usluga da investiraju zajedno sa ovim preduzećem u nabavku ovakvih sistema. Građani bi energiju na taj način prodavali Toplani, a investicija bi se posle šest-sedam godina ne samo otplatila nego bi postala stalni izvor prihoda.

Kao dobar primer i partner građanima Toplana je prethodno podigla kredit od 2,5 miliona evra za toplotnu izolaciju stanova. Domaćinstva bi ovu investiciju otplaćivala na 12 godina.

Do sada je u Šapcu termoizolovano oko 1.800 stanova, a sa ovim kreditom završila bi se izolacija više od 40 zgrada.

Pored demit fasade sa toplotnom izolacijom debljine najmanje  deset centimetara, ugrađuje se i kvalitetna PVC stolarija, a sa novim termoregulacionim ventilima na radijatorima, uštede toplotne energije iznose više od 30 odsto, a toliko su manji i računi za daljinsko grejanje.

JKP Toplana izgradila je i elektranu na biomasu u naselju Letnjikovac. Toplana na biomasu greje školu, vrtić, još nekoliko javnih objekata, a omogućeno je priključenje 300 kuća koje imaju termoizolaciju. Takođe, Toplana je omogućila besplatan priključak na daljinsko grejanje za domaćinstva koja su bliža od 50 metara od toplovoda, ali pod uslovom da objekat bude termoizolovan.

Edukativni centar

Jedan od najvažnijih ciljeva JKP „Toplane“ je i osnivanje Edukativnog centra gde će deca ali i svi zainteresovani učiti o obnovljivim izvorima energije i odnosu prema resursima i životnoj sredini.

Tekst je deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Šabac: Paneli za „zelenu“ struju”

    • Kada bi znao o cemu pricas, znao bi da postoji dozvoljena granica koliko mozes da instaliras.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.