Sajam Dunava u Golupcu 1Foto: Turistička organizacija Golubac

Tradicija, sport, kultura, gastronomija, revijalni nastupi i takmičenja i sve to tokom tri dana – tako bi u najkraćem mogao da se opiše 13. Sajam Dunava koji danas počinje u Golupcu. Manifestacija koja se održava duže od decenije čiji je sastavni deo tradicionalni Golubački kotlić, posle godinu dana pauze zbog pandemije, ove godine prilagođena je propisanim protivepidemijskim merama.

-Smanjili smo obim dešavanja i sve se odigrava na otvorenom, poštovaće se propisane mere. – kaže za Danas v.d. direktorka Turističke organizacije opštine Golubac Jelena Petrović.

Uz opštinsku turističku organizaciju, trodnevnu manifestaciju organizuju Narodna biblioteka Golubac, Sportski savez opštine, udruženja građana, Tvrđava Golubački grad, a različiti programi odvijaće se širom Golupca i u kompleksu Tvrđave Golubac.

-Imamo više koncepcijskih celina – Zmajevo selo u gradskom parku gde je danas program “Čovek i ptica” i prezentacija drevne veštine sokolarstva, kao i promocija knjiga Dušana Stankovića “Golubac zanimljive priče” i “ Prvi vitez Evrope”. Sutra će u “Zmajevom selu” biti radionica starih zanata za decu i odrasle “ Napravi i ponesi svoj souvenir iz Golupca”, likovna radionica za decu “Nacrtaj zmaja iz svoje mašte”, a završiće se pozorišnom predstavom za decu. I u nedelju je u Zmajevom selu dečija pozorišna predstava.

Sajam Dunava u Golupcu 2
Foto: Turistička organizacija Golubac

U komšiluku Zmajevog sela, u golubačkom gradskom parku tokom Sajma Dunava je Etno dvorište, prodajna rukotvorina hrana i pića, prilika za lokalne i proizvođače iz kraja da prikažu svoje proizvode i očuvaju tradiciju starih zanata.

Tradicionalne igre, nošnje, muziku večeras i sutra veče prikazaće kulturno-umetnička društva u večernjem programu, a nakon njih slede koncerti grupa O đila, Elektrik bend i Crvena jabuka.

Nisu zanemareni ni ljubitelji sporta, u jedriličarskom kampu u Golupcu ugraće se odbojka na pesku, na regatnom polju na Dunavu takmičenje u jedrenju, kao i takmičenje u u pecanju na plovak i Golubac Fortress Swim 5k – 2021 plivački maraton.

Svi oni koji u subotu i nedelju budu u kompleksu “Tvrđava Golubački grad” u subotu i nedelju preseliće se bez vremeplova u srednji vek i u srednjevekovnom selu doživećete drevni način života kroz viteške priče, sokolarstvo i streljaštvo.

Duže od pola veka u Golupcu se održava kulinarsko nadmetanje u pripremanju riblje čorbe, ovogodišnji, inače 55. Golubački kotlić biće održan sutra veče, dok je nedeljno veče u Tvrđavi rezervisano za izložbu o Matiji Bećkoviću, autora Dragana Tipsarević i veče sa Matijom Bećkovićem.

Sajam Dunava u Golupcu 3
Foto: Turistička organizacija Golubac

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.