Gostilje, selo avanture i izazova u trci za izbor najboljeg sela na svetu 1Foto: Promo/TO Zlatibor

Gostilje leži na obroncima planine Zlatibor, na udaljenosti 24 km od turističkog centra.

Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rečica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana stara vodenica potočara.

U centru sela se nalazi restoran domaće kuhinje “Gostiljska vrela”. Najmlađi gosti restorana mogu uživati u mini zoo vrtu koji se nalazi u neposrednoj blizini restorana i u kom mogu videti gotovo sve domaće životinje.

Gostilje, selo avanture i izazova u trci za izbor najboljeg sela na svetu 2
Foto: Promo/TO Zlatibor

Vodopad na reci Vrelo predstavlja jednu od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Tu se voda Gostiljske reke, uzvodno od njenog ušća u reku Katušnicu, obrušava sa 22 metara visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven i impresivan vodopad. Do vodopada vode uređene pešačke staze, uređena su i odmorišta sa klupicama, roštilj i dečje igralište.

Nedaleko od ove prirodne turističke atrakcije nalazi se i bazen napunjen čistom izvorskom vodom gde se u letnjim mesecima osvežavaju mnogi kupači, kao i sportski tereni pogodni za rekreaciju u zagrljaju očuvane prirode.

Rodna kuća Ditrija Tucovića, čelnika i vođe socijalističkog pokreta u Srbiji, nalazi se u Gostilju. Kuća je tipa zlatiborske brvnare i pod zaštitom je države. Kuća je uređena za turističke posete, a uskoro se očekuju i prvi turisti.

Gostilje, selo avanture i izazova u trci za izbor najboljeg sela na svetu 3
Foto: Promo/TO Zlatibor

U selu Gostilju postoji i nekoliko seoskih turističkih domaćinstava, konačište i restoran, a zahvaljujući velikom broju domaćinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom turisti u Gostilju imaju priliku da uživaju u autentičnom seoskom ambijentu, domaćim proizvodima i gastronomskim đakonijama.

Gostilje je turistima veoma pristupačno jer do svih turističkih atrakcija vode dobri putevi i obeležena turistička signalizacija.
Turističko udruženje Gostilje, koje od 2009. godine brine o uređenju i održavanju lokaliteta u saradnji sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor ulaže u nove turističke sadržaje.

Sve to je doprinelo da Turistička organizacija Zlatibor kandiduje Gostilje za izbor najboljeg sela na svetu 2021. kada je naše resorno ministarstvo raspisalo poziv za učešće na konkursu Svetske turističke organizacije (UNWTO) za izbor najboljeg turističkog sela.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović, kaže da su prošli određenu selekciju i prijavili se kod Svetske turističke organizacije ispred Srbije pre tri godine, tako da će Gostilje po automatizmu biti kandidat i za 2024. godinu.

“Bili smo u ponudi uz Mokru Goru i Tršić. Mi smo ušli u najuži krugi i pratili uputstva. Od tada smo konstantno na vezi sa njima i radimo po željama i instrukcijama Svetske turističke organizacije, unapređujemo selo. Možemo reći da je iz našeg ugla Gostilje primer dobre prakse kako se razvija selo, zajedničkom kordinacijom lokalnog stanovništva, turista i opštinskog rukovodstva, pre svega na unapređenju infrastrukture, a to je osnov svega, jer time dobijamo mogućnost da valorizujemo druge lokalitete i manifestacije u selu. I ono što je bitno, u narednom periodu prateći ova isksustva koja smo stekli i znanja, mi ćemo sigurno kandidovati selo na jedan viši nivo. Da li će to biti dovoljno da ga izaberu za najbolje turističko selo ove godine videćemo, ali će sigurno doprineti, boljem i kvalitetnijem životu i meštana i turista”, kaže Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari