Vlade Srbije Foto: Stefana Savić

„Novi portal Vlade Republike Srbije nastao je ne samo zbog potrebe inoviranja dizajna i funkcionalnosti zastarelog, već pre svega kao rezultat promenjenog koncepta kada je reč o odnosu prema građanima. Zahvaljujući „CRM“ sistemu, građani mogu da postavljaju pitanja putem sajta i dobijaju odgovore nadležnih institucija. Upravo zato, predstavlja važan mehanizam u procesu transformacije državne uprave u servis građana. U fokusu sajta su servisi za građane i privredu, a slogan je ‘U službi građana'“, navodi se u odgovorima koje je Danas dobio od Vlade.

Prema njihovim rečima, jedna od ključnih karakteristika po kojima se sajt izdvaja, jeste mogućnost čitanja sadržaja na srpskom jeziku pomoću softvera text-to-speech („čitaj mi“). Softver su izradili domaći stručnjaci iz firme AlfaNum iz Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Portal Vlade Srbije je, kako navode, prvi portal vlade u regionu koji je prilagođen slepima i slabovidima.

Javnu nabavku raspisala je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, 23. aprila 2018. godine, a njome je obuhvaćena izrada sajta Vlade, „CRM“ sistema za celu Vladu i tri dodatna sajta.

„Novi sajt je ne samo mesto za predstavljanje Vlade i ministarstava, već i hab za promociju Srbije – potencijala, poslovne klime, turističke destinacije, kulturnih znamenitosti. Na sajtu se takođe nalazi i arhiva audio i video zapisa i elektronskih dokumenata sa sednica Vlade od 2004. godine, kao i arhiv svih Vladinih sajtova od 1998. godine, čime je postignut kontinuitet državne uprave“, ističu u Vladi.