Samo se Zagorka Dolovac prijavila? 1Foto: Aleksandar Roknić

Do isteka roka u petak u ponoć niko osim dosadašnje tužiteljke Zagorke Dolovac nije se prijavio na konkurs za mesto Republičkog javnog tužioca. To znači da bi Dolovac gotovo izvesno mogla da dobije i treći mandat, piše danas Insajder.

Ostaje pitanje kako je moguće da u Srbiji ne postoji niko ko bi bio barem protivkandidat ako ne i novi Republički tužilac nakon 12 godina koliko ona sedi u toj fotelji, navodi portal Insajder.net.

Pre desetak dana, kako je Danas izvestio tada, nekoliko imena se iskristalisalo kao najozbiljniji kandidati za poziciju rukovodioca najvišeg tužilaštva u zemlji na osnovu nezvaničnih razgovora. Nekoliko sagovrnika apostrofiralo je Natašu Krivokapić, tužiteljku Višeg tužilaštva u Beogradu, kao osobu koja ima najviše šansi da zameni Zagorku Dolovac na poziciji republičkog tužioca.

Rok za prijavu kandidata/kinja istekao je u petak uveče, ali po propozicijama biće uvrćtene i kandidature koje stignu poštom, ukoliko je 28. maj na poštanskom žigu. Komisija, odnosno Veće i Tužilaštvo još nisu saopštili da li je neka kandidatura stigla poštom, tako da je i dalje moguće da se pojavi još neko ime.

Doskorašnji poverenik za samostalnost tužilaca i zamenik Republičkog javnog tužioca Goran ilić za Insajder kaže nije siguran da nema onih koji bi se kandidovali, ali da nije iznenađenje da niko ne želi da ulazi u postupak koji nije fer.

„Možda ima kandidata, ali niko ne veruje postupku kakav je normiran našim propisima i kojim rukovodi aktuelni Republički javni tužilac u Državnom veću. Postupak jednostavno nije fer i zato se niko ne upušta u nešto što je osuđeno da bude Sizifov posao”, objašnjava Goran Ilić.

Ovo je treći konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca na koji se opet prijavila samo Zagorka Dolovac. O kandidatima će mišljenje dati komisije koje formira Državno veće tužilaca i Republičko tužilaštvo, a na čelu obe instutucije je Zagorka Dolovac.

Sam izbor zavisi od političke podrške jer Republičkog javnog tužioca predlaže Vlada Srbije po pribavljenom mišljenju nadležnog odbora Skupštine, a bira ga skupštinska većina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Samo se Zagorka Dolovac prijavila?”

  1. Pa sta I da se jos neko prijavio?Nista, bilo bi isto kao da nije, jer niko nema reference koje ona ima.Ona ime sve sto ‘savremeno’ pravo I vlast zahteva.Samo ono najvaznije nema SAVEST I OBRAZ!

  2. Нико ко држи до свог интегритета неће да ради, тј.да не ради што и досадашња тужитељка, а знају да другачије неће моћи.
    Довољно је погледати како председник државе меша у истраге.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.