Šarčević: Beprekorno organizovana onlajn nastava, obuhvaćeno 99 odsto učenika 1Mladen Šarčević Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je taj resor „besprekorno organizovao“ onlajn nastavu tokom epidemije korona virusa, navodeći da je nastavom bilo obuhvaćeno 99 odsto srednjoškolaca i 99,3 odsto osnovaca.

Šarčević je rekao da je onlajn nastavom bilo obuhvaćeno i „čak 88 odsto romske dece“.

„To su rezultati iznad naših očekivanja. Apsolutno smo sve uradili besprekorno“, rekao je Šarčević u Nišu prilikom obilaska zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta čiji će kapacitet biti proširen izgradnjom nove lamele od 3.000 kvadrata.

Ministar je podsetio da je onlajn nastava završena krajem maja a da su od 1. juna škole za osmake organizovale probni završni test.

„Matura je sada unapređena, testovi imaju kodove po kojim se radi digitalni pregled. Pregled testova je takođe potpuno digatalizovan čime se povećava bezbednost testova i testiranja“, kazao je Šarčević.

Naveo je da je sada mogućnost da deca na maturi prepisuju najmanja, jer će ih kako je rekao, biti po petoro, šestoro u učionicama, uz dovoljan broj supervizora.

„Zadnjih godina imamo pokazatelje da su u nekim školskim upravama skloni manipulacijama. Tamo smo preduzeli jače mere opreza“, izjavio je ministar.

Najavio je da će za dve godine osnovci testove polagati digitalnim putem, preko kompjutera.

On je podsetio da su nedavno odobrene đačke ekskurzije, uz mere opreza i dodao da su ostavljenje sve mogućnosti kako bi bile realizovane.

„Ko kaže vratite mi novac, biće mu vraćene pare, ali je država dala rok za isplatu do januara 2022. godine. Roditelji mogu da uzmu zamensko putovanje ili vaučer. Nećemo gledati one standarde koji su propisani, tipa ako se ide na rekreativnu nastavu da mora iz jednog odeljenja da bude 80 odsto dece, gledaćemo generacije, ukoliko imate pet odeljenja i imate dovoljno dece da napravite tri grupe neka te grupe odu“, rekao je Šarčević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Šarčević: Beprekorno organizovana onlajn nastava, obuhvaćeno 99 odsto učenika”

 1. Molio bih ministra da mi javi gde da se obratim za naknadu troškova interneta koja moja deca(5) koriste na online nastavi?

 2. Ovo je laz, omoguciti snimke predavanja nije isto sto nauciti decu.
  Problem u skolstvu dolazi iz nedostatka interakcije dece i nastavnika u ovom slucaju deca su bila jos odsutnija i pritom nisu mogla da validiraju svoje znaje, kao i da kroz podpitanja udju detaljnije u predavanja. Sarcevicu je sa druge strane bitno da opravda milionske investicije u portale i softver pa zato insistira da je ovaj debakl veliki uspeh.
  Investicija u izgradnju dodatnih 3000 kvadrata je nonsens par ekselans, u Srbiji se broj studenata na Drzavnim univerzitetima smanjuje progresivno, sale i ucionice ostaju prazne, a ministar je smislio da treba da se gradi, zasto? Pa valjda sanio tako zna da se ugradi u cenu.

 3. To ministar kaze na osnovu „ankete“ u kojoj su razredne staresine same masovono popunjavale da su svi ucenici imali uredjaje, pristup internetu i da su radili ova dva i po meseca. Pravo stanje se razlikuje nekoliko desetina procenata u odnosu na ovih 99. Anketa je izvrsena poslednjeg dana skolske godine, kada su zakljucne ocene vec bile predlozene – pa ko bi onda i rekao da nesto nije bilo u redu?
  Inace, kao sto operateri mobile telefonije svojim korisnicima daju dodatne gigabajte za instagram, whatsapp, itd. Ministarstvo je moglo da organizuje da ucenici dobiju gigabajte i za google ucionicu, koja je bila zvanicna platforma za rad. Ali, koga je uopste briga za to. Ministarstvo je uradilo sta ova vlast i ocekuje – spustilo je kvalitet obrazovanja na jos jedan nivo nize.

  • Problem je sto niste spojili skole sa malim brojem dece cime su troskovi ostali ogromni kao i to sto pustate konkuse a da niste ukrupnili normu zaposlenima u vise skola sto dovodi do toga da ce vise ljudi raditi u vise skolama sa manjim procentima na istim poslovima.Katastrofa!!! Pustiti direktore da odlucuju o ukrupnjavanju norme, bruka!

   • Za popunjavanje norme sluzi „Gradjansko vaspitanje“ – obuka tri casa, a plata zagarantovana! Ko ostane bez norme, ‘oma se zbrine! Do kraja ce svi prosvetari u Srbiji predavati „gradjansko“ ili raditi u „biblioteci“. Uz „direktore“, „zamenike“. „organizatore“… Idi begaj! Ima posla!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.