Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„Reformisan nastavni plan i program obuhvata prvi i peti i osnovne škole, kao i prvi razred gimnazije koji je reformisan kao i dualni modeli u srednjim stručnim školama“, naveo je Šarčević.

Ministar napominje da se radi na tome da đaci koriste stečeno znanje umesto da suvoparno uče napamet.

„Uhvatili smo se u koštac sa problemom, obučili smo nastavnike i opremili škole, uveli smo digitalne udžbenike. Sada digitalizujemo 2.000 učionica, a dogodine još toliko“, dodaje Šarčević.

Na pitanje kada će digitalni udžbenici u potpunosti zaživeti, Šarčević kaže da iako kompletan program njihovog uvođenja traje osam godina, resorno ministarstvo očekuje da će to uraditi za četiri.

Ističe da je informatika u Srbiji naprednija od sveta, gde deca u petom razredu uče progrmiranje. Dodaje da će škola će biti zanimljivija, učiće se sa CD-ova i USB memorija.

Ukazuje da je u toku uvođenje planske internet mreže u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija i „Telekomom“.

O protestu prosvetara

Govoreći o najavljenom štrajku prosvetnih radnika, nezadovoljnih novom sistematizacijom platnih grupa i razreda, Šarčević je rekao da pregovori traju i da je zadatak obe strane, i prosvetara i ministarstva, da „argumentovano dokažu ko je u pravu“.

„(Prosvetni radnici) unapred kažu da su potcenjeni, a ja sam ih pitao gde (se to vidi)… Mislim da je po sredi više sindikalna potreba da se prosvetni radnici (međusobno) izjednače, a ne da se nagrade rezultati rada“, rekao je Šarčević.

On je rekao i da u prosvetnom sistemu postoji nasleđeni problem od oko 1.000 nekvalifikovanih prosvetnih radnika i nedostatka adekvatnih kadrova, kao i da ti problemi najviše pogađaju škole u unutrašnjosti Srbije i malim sredinama.

Po njegovim rečima, nedostatak adekvatnih kadrova je i tehnoloških viškova je delom izazvan depopulacijom Srbije.

„U izradi je zakon o studentskom i učeničkom standardu, kojim će biti propisane stipendije“, kazao je Šarčevića, navodeći da će se time pokušati i da se zadrže mladi visokoobrazovani ljudi u Srbiji. Dodao je da najavljeno otpuštanje tehnoloških viškova neće uticati na nezaposlenost prosvetnih radnika pošto svake godine određeno broj njih ide u penziju, kao i da će oni biti zbrinuti.