Saša Janković: Šteta što nemamo zaštitnika građana kad je najpotrebniji 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika, direktnim uvidom na terenu utvrđeno je da policija u centru Beograda 8. jula nije koristila prekomernu silu.

Upitan za definiciju sistemske represije, zaštitnik građana Zoran Pašalić za Danas navodi da bi ona postojala kada bi se utvrdilo da je postojala naredba da se demonstranti napadnu nezavisno od njihovog postupanja.

„Toga u ovom slučaju nije bilo. Niko iz policije nije krenuo na demonstrante bez povoda, oni su intervenisali tek nakon što su ih gađali kamenicama i flašama“, navodi Pašalić.

U saopštenju Zaštitnika dodaje se da će ova institucija sprovesti kontrolu zakonitosti rada policije u onim slučajevima u kojima je zabeleženo prekoračenje ovlašćenja. Ipak, u razgovoru za Danas Zaštitnik nije mogao da precizira koliko je takvih incidenata tačno bilo prethodnih dana u Beogradu.

– Nama je bilo najvažnije da su ljudi iz naše stručne službe bili prisutni prilikom hapšenja, kada su svim privedenim licima u skladu sa zakonom objasnili proceduru i zbog čega se privode, kaže Pašalić.

On je naglasio da će kancelarija Zaštitnika nastaviti da prati ovaj slučaj i da će izlaziti sa dodatnim saopštenjima i izveštajima.

– Nismo još sigurni na koji način ćemo to činiti, pošto ne možemo da znamo kako će se situacija razvijati. Moguće je da ćemo naknadno izaći sa detaljnijim izveštajem, a moguće je i da ćemo na nekoliko dana po potrebi izdavati saopštenja“, ističe Pašalić.

Zaključak Zaštitnika građana o sporadičnom karakteru policijskog prekoračenja upotrebe sile doživljava se kao krajnje kontroverzan u delu javnosti koji je imao prilike da se profesionalno bavi pitanjima policijske torture.

Saša Janković, čovek koga je Zoran Pašalić nasledio na funkciji Zaštitnika građana, za Danas ističe da je saopštenje ombudsmana nestručno i bez trunke nezavisnosti.

– Imao bih dva pitanja za Zaštitnika građana. Da li je tačno da su dva zaposlena u službi Zaštitnika prisustvovala najflagrantnijem primeru sistemske policijske brutalnosti kada su se policajci ređali i udarali čoveka koji je ležao na Terazijama, a da to nisu ni pokušali da spreče ili pomognu čoveku? I drugo – da li je tačno da je Zaštitnik tražio, i dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, da policija obezbeđuje njegove službenike, dok su bili na terenu gde je trebalo da kontrolišu postupanje istih tih pripadnika policije“, upitao je Janković i naglasio da je „za Srbiju velika šteta što institucija Zaštitnika građana više ne obavlja svoj posao i to u trenutku kada je najpotrebnija“.

On je naglasio da su javni nastupi najviših državnih i policijskih zvaničnika direktan povod eskalaciji nasilja druge večeri demonstracija i kako je naveo, „razlog zbog kojeg su na građane pušteni batinaši“.

Među organizacijama koje su osudile policijsku brutalnost je i Kuća ljudskih prava, koja je u saopštenju iznela ocenu da su mere koje je preduzela policija bez presedana u Srbiji. Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, nevladine organizacije koja radi u sklopu Kuće ljudskih prava, ističe da bi Zaštitnik građana trebalo podrobnije da se upozna sa detaljima incidenta.

– Mediji i građani su objavili veliki broj snimaka na kojima se jasno vidi da je policija prekoračila ovlašćenja. Sama činjenica da je Zaštitnik izašao sa ocenom svega dan nakon incidenta mi govori da nije na sveobuhvatan način pristupio analizi događaja. Sklona sam da poverujem da se radi ili o političkom pritisku ili o vidu samocenzure, naglašava Stojanović.

Pašalić: Službenici Zaštitnika nisu videli prebijanje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić demantovao je za Danas da su dvojica zaposlenih u službi Zaštitnika prisustvovali incidentu tokom kojeg je veliki broj policajaca palicama udarao čoveka koji je ležao na ulici u centru Beograda. Kako navodi Pašalić, ovo može da vidi svako ko nije zlonameran i ko pažljivo pogleda snimak. „Na snimku se vidi kako policajci udaraju čoveka na zemlji koji, pošto oni odlaze, ostaje da leži. Potom, do njega dolaze drugi policajci koji ga sa kolovoza sklanjaju na trotoar. U tom trenutku, nailaze službenici Zaštitnika građana. Da su naišli ranije i videli prebijanje, siguran sam da bi makar pokušali da se legitimišu i spreče nasilje“, navodi Pašalić, dodajući da službenici Zaštitnika nisu obučeni da pružaju medicinsku pomoć. Zaštitnik navodi da je zbog ovog incidenta pokrenut postupak kontrole zakonitosti rada MUP-a i da se radi o kristalno jasnom slučaju, ne samo prekoračenja sile, već i policijske brutalnosti. Pašalić dodaje da je takođe netačna informacija da su njegovi službenici, tokom terenskog rada na demonstracijama, imali policijsko obezbeđenje.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.