Saveti iz 30ih: Žene treba da se podmlađuju dok su mlade 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Ugledni nemački naučnik, lekar i priznati stručnjak dr Karl Ajtner je 1939. godine objavio u jednom časopisu zanimljiv i poučan članak o podmlađivanju muškaraca i žena, piše Pravda na današnji dan pre 80 godina.

„Treba znati da je velika razlika između podmlađivanja muškaraca i podmlađivanja žena. Muškarac pomišlja na podmlađivanje uglavnom s toga što kod njega nastaju izvesne senilne reakcije koje izazivaju opšte slabljenje organizma i mnogih organskih funkcija“, rekao je dr Karl.

Muškarci pomišljaju na podmlađivanje tek u starijim godinama, dok je kod žena to drugačije.

Saveti iz 30ih: Žene treba da se podmlađuju dok su mlade 2One moraju da razmišljaju o podmlađivanju već onda kada su mlade i lepe, a u najgorem slučaju u svojim najlepšim, zrelim godinama.

Kod podmlađivanja žena ima nekoliko važnih uslova.

Pre svega, važan je psihički motiv.

Zatim, ne smeju bolovati ni od kakve bolesti, ali isto tako moraju biti i duhovno i živčano potpuno zdrave.

Mnoge duševne patnje, brige i sekiracije snažno i štetno utiču na žensku lepotu i mladost, prerano stvarajući bore, sedu kosu i slabljenje nerava.

Pri podmlađivanju, strogo treba obratiti pažnju na starost, tip, konstituciju i lične okolnosti, prenosi Pravda.

Kada kod žena prođe zlatno doba mladosti one se moraju, ukoliko žele da ostanu još dugo vremena mlade i lepe, za sva vremena postarati o podmlađivanju. Saveti iz 30ih: Žene treba da se podmlađuju dok su mlade 3

Jedan od načina je operacija, odnosno kozmetička intervencija pomoću raznih električnih aparata.

Operacija nije za prvu preporuku jer kod mnogih žena može imati teške, pa čak i katastrofalne posledice.

U svrhu podmlađivanja, najčešće se preporučuju sledeće metode: oporavak u planinama ili na moru, stroga dijeta propisana od lekara, promena vazduha i načina života, sportska aktivnost, gimnastika i masaža, zračenje električnim aparatima, diatermija, lečenje pomoću visoke frekvencije, medicinalna kupanja, lečenje pomoću hladne vode.

Dr Karl je sve ove metode nazivao racionalnom kulturom lepote, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana 1939. godine list Vreme piše o mladom Amerikancu koji je toliko strasno zagrlio svoju verenicu da je sam sebi polomio rebra.

Saveti iz 30ih: Žene treba da se podmlađuju dok su mlade 4Lekari su pri pregledu konstatovali da je ovaj temperamentni verenik imao veoma krhke kosti i s toga su mu zabranili svaki veći izliv ljubavi, jer jednog dana na taj način može sebi polomiti sve kosti.

Najzanimljivije od svega jeste to što je njegova buduća žena nakon toga raskinula veridbu, prenosi Vreme.

Izjavila je da nema nameru da živi sa čovekom sa kojim bi pri svakom zagrljaju morala da pazi da ga sasvim ne smrvi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.