Foto:V.S.

Strma uzbrdica koja vodi do Muzeja nije bila prepreka ni za one najstarije da odaju počast nekadašnjim vremenima.

Ispred Muzeja Jugoslavije vođeni uspomenama na mladost i, kako kažu, neki bolji život, okupili su iz svih raznih krajeva Srbije i regiona.

Pored onih iz bivše Jugoslavije, među okupljenima bilo je i mnogo stranaca, najviše iz Kine.

Nekadašnji pomorac iz Ljiga ističe da je ovaj dan za njega sve, jer ga podseća na vreme kada se lepo živelo, kada je bilo posla za sve.“ Danas su svuda samo tajkuni koji ne daju narodu ništa“.

Oni mlađi koju su došli ispred Muzeja Jugoslavije saglasni su da je Titova Jugoslavija ideal kakvom treba ponovo da težimo.

„Putovalo se bezbedno, nije bilo kriminala, život je bio mnogo lepši i svi smo bili jednaki, što je najvažnije“, objašnjava jedan od okupljenih.

Među okupljenima bio je i čovek koji je 43 godine živeo Nemačkoj, kaže da nije Srbin, već Jugosloven i da se zalaže za narod Jugoslavije.

„Mi smo za vreme Tita imali i demokratije i bilo je zakona, a ovo danas je lopovska demokratija“, zaključio je on.

Dan kada se proslavljao praznik Dan mladosti – 25. maj, jedan je od najposećenih u Muzeju Jugoslavije, kada kompleks obiđe u proseku oko 2.500 ljudi, uglavnom sa prostora nekadašnje Jugoslavije. I ove godine, ulaz je od 10 do 20 časova slobodan, a publika može obići Kuću cveća (postavka Figure sećanja) i Stari muzej (otvoreni rad na stalnoj postavci u fazi Muzejska laboratorija).

Specijalna tura

Muzej Jugoslavije u subotu 25. maja organizuje i specijalnu turu Dan Mladosti – od Stadiona do Muzeja. Okupljanje publike je u 17 časova na parkingu kod glavne lože Partizanovog stadiona. Šetnja počinje kod stadiona na kome će učesnici čuti kako je izgledala proslava Dana mladosti uz posetu centralnoj loži odakle je Tito pratio slet; zatim će se nastaviti do Muzeja 25. maj, prvog namenski građenog muzeja u Beogradu koji je služio za čuvanje i izlaganje poklona koje je Tito tokom života dobijao. Tura se završava u Kući cveća, gde će učesnici moći da vide štafete koje se danas čuvaju u Muzeju Jugoslavije i da saznaju zbog čega je štafeta za neke do danas ostala metafora jugoslovenstva, dok je za druge jedna od najdelotvornijih alatki u izgradnji Titovog kulta

.

Povezani tekstovi