Šipetić: Zbog epidemije višestruko porasla potrošnja lekova 1Tatjana Šipetić Foto: Farmaceutska komora Srbije

Direktorka farmaceutke komore Srbije Tatjana Šipetić izjavila je da je zbog epidemijske situacije veća potrošnja antibiotika, ali i prodaja vitamina, minerala, suplemenata.

Ona je dodala da je problematično to što pojedini pacijenti pokušavaju na svoju ruku da kupe lekove, jer lekovi imaju potencijalno neželjeno dejstvo i mogu da utiču na nešto o čemu čak ni ne razmišljate.

Ona je upozorila da i suplemente za jačanje imuniteta treba oprezno uzimati i navodi da se pre kupovine obavezno posavetujemo sa farmaceutom.

Kada je reč o lekovima koji se kupuju bez recepta, kaže da uvek treba voditi računa i da svaki lek ima svoje uputstvo.

„Mora se poštovati ono što piše u tom uputstvu – od toga koliko se taj lek može piti dugo, pa onda se obratiti lekaru ukoliko ne prolaze simptomi, do toga kada se on koristi. Mnogi lekovi imaju potencijalno određeno neželjeno dejstvo i mogu da utiču na nešto o čemu čak ni ne razmišljate“, istakla je Šipetić za RTS.

Kao primer je navela da ako koristite lekove protiv prehlade, odnosno za ublažavanje simptoma prehlade, tu ima nekoliko komponenti koje su iskombinovane i mogu da utiču na pojavu pospanosti. To može da bude problem kada je reč o učešću u saobraćaju, dodala je Šipetićeva.

Na pitanje koje smo lekove najviše kupovali od početka epidemije, navodi da je višestruko porasla potražnja i lekova na recept, ali i bez recepta.

„Od lekova bez recepta to su bili paracetamoli na početku, u martu prošle godine, koji su se izdvojili u odnosu na ostale lekove bez recepta, jer je to bila i osnovna preporuka za smanjenje temperature i ublažavanje bolova kod terapije kovidom“, navela je Šipetić.

Govoreći o suplementima vezanim za jačanje imuniteta, pre svega povećana je potrošnja vitamina C, cinka i vitamina D, kao i kombinovanih proizvoda koji su namenjeni imunitetu. Upozorava da i to treba oprezno uzimati.

„Ja bih uvek preporučila da se svaki korisnik posavetuje sa farmaceutom, jer su to različita brend imena, a ono što je važno je sastav koji se nalazi unutra. Da ne biste došli u situaciju da uzimate dva ili tri različita suplementa, koji u suštini u sebi imaju istu aktivnu supstancu, i time prekoračite neku dnevnu preporučenu dozu, uvek je dobro da kažete farmaceutu šta je ono što se do sada pili, koliko dugo ste pili i kako ste se zbog toga osećali, pa da on na osnovu toga odabere šta je to najbolje za vas“, objasnila je Šipetić.

Dodala je i da lekovi mogu da utiču na bezbednost u vožnji, kao i da nisu retke saobraćajne nezgode gde su učesnici koristili neki od lekova koji utiču na psiho-motorne funkcije.

„Tu postoji čitav niz lekova koji na sebi imaju tačno definisan znak koji treba da vas upozori da li taj lek smete ili ne smete da koristite kada se nalazite u saobraćaju i zato je važno razgovarati sa farmaceutom i pročitati šta se nalazi na uputstvu leka“, zaključila je direktorka Farmaceutske komore Srbije.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.