Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Prema njegovim rečima, institucije koje se bore protiv korupcije se poslednjih godina sistemski gase.

– To su uradili sa Savetom za borbu protiv korupcije time što su uveli dva nova člana. Isto je učinjeno i sa Agencijom za borbu protiv korupcije postavljanjem novog rukovodstva. U Srbiji se gase institucije, a pogotovo one čije mišljenje se ne poklapa sa mišljenjem Vlade – kaže Slijepčević dodajući da se svaki pomak u borbi protiv korupcije ostvaruje pod pritiskom iz Evrope.

A upravo je Evropa, oličena u liku Marina Mrčele, predsedavajućeg GREKO, kritikovala napore Srbije na ispunjavanju preporuka ovog tela Saveta Evrope. Kako je Mrčela nedavno rekao za N1, Srbija je „nažalost jedna od država koja na tom polju nije uradila puno“, ističući da ćemo najverovatnije dobiti dodatni rok da ispunimo preporuke.

Istog dana kada je objavljen njegov intervju, stigla je reakcija iz Ministarstva pravde. Državni sekretar ministarstva Radomir Ilić dao je izjavu tvrdeći da će sutra predati Grupi država za borbu protiv korupcije izveštaj o napretku u ispunjavanju preporuka.

Podsetimo, preporuke se odnose na niz mera koje treba da suzbiju potencijal za korupciju u parlamentu, sudovima i tužilaštvu. Između ostalog, preporučeno je da se utvrde precizni rokovi za podnošenje amandmana na zakone i proredi usvajanje zakona po hitnom postupku. Takođe, naglašena je nužnost da se kontakti parlamentaraca i lobista urede na transparentan način. Kada je reč o sudovima i tužilaštvima, preporuke GREKO se odnose na jačanje nezavisnosti pravosuđa i uređivanje postupaka izbora i napredovanja nosioca pravosudnih funkcija.

Ove preporuke Grupa zemalja za borbu protiv korupcije je definisala još u julu 2015. godine. Više od dve i po godine kasnije, u martu 2018. godine, one su javno objavljene zajedno sa konstatacijom da je njihova primena „u celini nezadovoljavajuća“. Ministarstvo pravde je drugačije protumačilo ovaj izveštaj GREKO, tvrdeći da su „gotovo sve (preporuke) u većem delu već ispunjene“. Ipak, da to i nije tako govori činjenica da je u maju iste godine oformljeno vladino telo za sprovođenje preporuka GREKO.

Indeks korupcije

Prema Globalnom indeksu korupcije koji objavljuje organizacija „Transprensi internešenel“ u 2017. godini percepcija korupcije bila je najniža na Novom Zelandu. Pored ove zemlje, u prvih deset plasirale su se i sve skandinavske zemlje, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Kanada i Singapur. Srbija na toj listi deli 77. mesto sa Kinom, Surinamom i Trinidadom i Tobagom. Od nas su bolji Slovenija (34), Hrvatska (57) i Crna Gora (64), a lošija Kosovo (85) i Bosna i Hercegovina (95).