Sloga: Povući dopis kojim se nalaže zdravstvenim radnicima da prilože PCR test nakon odmora 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite predložio je danas Ministarstvu zdravlja da odmah povuče dopis kojim se zaposleni u zdravstvenim ustanovama obavezuju da prilože negativan PCR test na korona virus kako bi se vratili na posao nakon odmora.

Bolnice u Srbiji počele su da uvode pravilo po kojem zdravstveni radnici koji nisu vakcinisani ili nisu preležali korona virus, moraju po povratku sa odmora da donesu negativan PCR test koji će sami da finansiraju.

„Sloga“ je u saopštenju zatražila da se odgovorni javno izvine svim zaposlenima u zdravstvu zbog „paušalnosti i površnosti prilikom sastavljanja uputstva“ i da se kazne odgovorne osobe.

„A ukoliko je ministar (zdravlja Zlatibor Lončar) bio saglasan sa ovim i sam da snosi odgovornost. Takođe, predlažemo da se u izradi procedura uključe i predstavnici sindikata Sloga“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjeno je da se dopisom kojim se zahteva PCR testiranje o trošku zaposlenog, od „heroja nacije“ sada pravi slika o „neodgovornim pojedincima iz zdravstva koji ugrožavaju druge“.

„Što nije tačno i što je vrlo opasno po dalje funkcionisanje zdravstvenog sistema. Ovakav dopis i ovu vrstu ucena nećemo niti možemo podržati, jer je ovim povredjeno osnovno ljudsko pravo – pravo na rad“, navodi se u saopštenju.

Sindikat zdravstva je naveo da je „vakcinacija pravo izbora“, a zahtev za PCR testiranje o trošku zaposlenog je indirektno „kazna i pritisak“ da se vakcinišu po svaku cenu.

„Međutim, postoji i mnogo nedoumica oko samog testiranja, poput – zbog čega su merodavni samo PCR testovi kada su brzi antigenski testovi danas dominantni metod u određivanju prisustva virusa. Posebno je diskutabilan deo dopisa o stacionarnim pacijentima na lečenju gde se navodi da se oni moraju ‘obavezno vakcinisati’, što nameće odmah drugo pitanje – šta raditi sa pacijentima koji to ne žele“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Sloga: Povući dopis kojim se nalaže zdravstvenim radnicima da prilože PCR test nakon odmora”

  1. Ovakav pristup resavanju problema Covid-19 u direktnoj je suprotnosti sa univerzalnim ljudskim pravima garantovanim Paktovima o pravima coveka, Evropskom poveljom o ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama… zrelo je da se o nacinu diskriminisanja ljudi obavesti sira medjunarodna zajednica i Komitet UN za ljudska prava. Neko im mora skrenuti paznju da ne mogu tako da se ponasaju!!!

  2. Za vakcinaciju postoji papir koji morate da potpisete da biste se vakcinisali!

  3. Ovo je blago receno “ strasno“ sta nam rade, a narod cuti. Dokle cemo da cutimo i trpimo….? Ovom zlu nema kraja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.