Službe bezbednosti prisluškuju i prate bez ikakve kontrole 1Foto: vba.mod.gov.rs

VBA, faktički, prisluškuje i prati osobe bez ikakve kontrole. Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti, koji jedini može da kontroliše rad bezbednosnih službi, nema nikakav uvid u njihov rad jer je pod potpunom uticajem Srpske napredne stranke, navode sagovornici Danasa.

Lider radikala i član tog odbora, Vojislav Šešelj, kaže za Danas da su sve službe bezbednosti u rukama jedne stranke, „što nema nigde u svetu“, a da je sam odbor nelegalno konstituisan. Prema njegovim rečima, VBA ima sve podatke, „ali nema ko da ih kontroliše“.

– Predsedavao sam prvoj sednici tog odbora, kao najstariji poslanik. Sednica je prekinuta, jer sam tražio da nam se dostave podaci od bezbednosnih službi o kandidatu za predsednika, Igoru Bečiću. Ustao sam i rekao da će sednica biti nastavljena kada to stigne. Sa mnom su izašli i predstavnici opozicije. Ostali su režimski poslanici i izglasali Bečića, kaže Šešelj, dodajući da nikada više nije došao na sastanak Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Prema njegovim rečima, vladajuća partija kontroliše sve službe, a s obzirom da odbor ne funkcioniše, ona će to nastaviti i ubuduće.

Funkcioner Demokratske stranke i drugi član odbora, Radoslav Milojičić, tvrdi da bezbednosne službe u Srbiji rade protivzakonito, a u službi jednog čoveka, Aleksandra Vučića, „koji je uzurpirao sve službe u državi“.

– To je dokaz da živimo u totalitarnom režimu i tome mora da se stane na put. Ja učestvujem u radu odbora, ali se sednice jako retko održavaju. Svode se samo na usvajanje isfriziranih izveštaja, i to bez ikakve debate. Podižu se ruke, kao i na redovnim sednicama skupštine, kaže Milojičić za Danas. On dodaje da je nekoliko puta pokretao pitanje o radu službi, tražio kontrolu rada institucija u slučaju Savamale, ali da su svi njegovi predlozi „glatko odbijeni“.

Da su bezbednosne službe bez ikakve kontrole tvrdi i bivši direktor VBA Momir Stojanović. On je do prošle godine bio i predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kada je, kako kaže, u ovu oblast pokušavao da uvede neki red.

– Nije tačno da VBA nema podatke o tome koliko je u toku godine primenjivala mera kojima se zadire u privatnost građana, s obzirom da VBA to radi preko monitoring centra koji se nalazi u BIA. VBA nema svoj monitoring centar. U skladu sa zakonom, ona je dužna da skupštinski odbor informiše o primenjenim merama i koliko ih je bilo u kalendarskoj godini – prema licima, institucijama, kako domaćim, tako i inostranim, ističe Stojanović za Danas. On dodaje da skupštinski odbor apsolutno ne radi svoj posao „jer kako će da ga radi, kada je Igor Bečić postavljen na njegovo čelo“.

– Umesto da kontroliše BIA, BIA kontroliše njega. Umesto da odbor kontroliše službe, službe kontrolišu odbor. U ovom zasedanju parlamenta odbor se nije sastao nijednom. Gde su izveštaji, gde su informacije koje moraju biti saopštene javnosti? Sada vlada zakon ćutanja, zaključuje Stojanović.

Istraživanje o tome koliko je VBA primenjivala mera prikupljanja podataka sproveo je Institut za evropske poslove. Kao odgovor na pitanje zašto ne postoji dokumentacija, iz VBA im je objašnjeno da „nemaju pravilnik kojim bi to bilo regulisano“. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže za Danas da bi VBA morala imati te podatke, nezavisno da li ima pravilnik na koji se poziva.

– A i pravilnik bi, ako je predviđen zakonom, morali da imaju, i ako ga zaista nemaju, to onda neizbežno ukazuje na aljkav, neodgovoran odnos prema sopstvenom poslu, navodi Šabić.

– Odgovor koji je VBA dala Institutu za evropske poslove svakako bi morao privući pažnju organa čija nadzorna uloga u odnosu na VBA je jasno apostrofirana Zakonom o VBA i VOA. To su Narodna skupština, odnosno njen odgovarajući odbor i generalni inspektor, zaključuje Šabić.

Institut za evropske poslove sproveo je istraživanje o kapacitetima Odbora za kontrolu službi bezbednosti, i analizirao sastav i ovlašćenja ovog parlamentarnog odbora u smislu kontrole (ne)zakonitog prisluškivanja građana i privatnih kompanija. U istraživanju koje je trajalo više od godinu dana, zaključak je da Odbor nema mogućnosti za efikasnu i efektivnu kontrolu službi bezbednosti i da su službe ostale nereformisane i van realne mogućnosti za kontrolu zakonitosti rada. Navedeno istraživanje pokazuje da su službe bezbednosti, a pre svega BIA i VBA, bez ikakve kontrole kada je u pitanju zaštita privatnosti i sloboda građana Srbije.

– Posle šest meseci dopisivanja, a nakon rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja BIA i VBA su nam dostavili odgovore na pitanja o broju građana za koje su ove agencije preduzele mere tajnog prikupljanja podataka u 2015. i 2016. BIA je dostavila podatke, a Vojnobezbednosna agencija nas je obavestila da ne poseduje informacije niti dokumenta koje sadrže takve informacije. Izuzetno mi je teško da poverujem u to, i zbog toga smo podneli zahtev upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave i lokalne samouprave, da izvrši kontrolu i utvrdi da li su navodi VBA tačni – kaže za Danas Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove.

Prema njegovim rečima, tri najveća operatera MTS, VIP i Telenor kreirali su softverska rešenja i kupili servere za skladištenje podataka, o pozivima, porukama i internet saobraćaju i sve podatke stavile na raspolaganje BIA, VBA i policiji.

– Kako ne postoji nikakva kontrola, ostaje nam samo da nagađamo u kojoj se meri ovakva rešenja zloupotrebljavaju, zaključuje Beširi.

Šabić: VBA izigrava zakon

– VBA pokušava da izigrava prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Ako smatra da postoje razlozi da uskrati odgovore na postavljena pitanja, bila je dužna da navede neki od zakonom predviđenih razloga, a ne da ovako odgovara, i tvrdi da nema evidenciju o primeni posebnih mera, koju po logici stvari mora da ima. Gora, praktično nezamisliva varijanta, bila bi ta da je odgovor istinit, da se VBA zaista bavi primenom posebnih mera ne vodeći pritom nikakvu evidenciju, navodi Rodoljub Šabić.

Đukanović: Fabrikovan izveštaj stranih plaćenika

„Istraživanje su radili potpuno nestručni ljudi, pritom strani plaćenici, i svi navodi u tom izveštaju su proizvoljni. Njihov jedini cilj, očigledno po zadatku neke strane službe, jeste da stave naše službe pod kontrolu. To se odnosi na Institut za evropske poslove, ali i Beogradski centar za bezbednosnu politiku“, kaže za Danas Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, napominjući da odbor ima potpuni nadzor nad svakom merom koju sprovode bezbednosne službe. „Lično sam bio bar tri puta u VBA i šta god da sam tražio, dobio sam. I sve je moglo da se vidi, od A do Š“, ističe Đukanović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.