Smederevo dobilo semafor zagađenja 1Foto: MRCN

Da građani ne bi svakodnevno putem aplikacije proveravali nivo zagađenosti vazduha u Smederevu, organizacija „Crveni bedževi“ postavila je takozvani semafor zagađenja u centru grada.

To što će semafor, pogotovo zimi, neretko biti žut ili crven, dodatno će građane i gradsku vlast podsećati na gorući ekološki problem u ovom gradu i podstaći njegovo rešavanje.

Prošle godine „Crveni bedževi“ su zajedno sa građanima prikupili skoro 5.000 potpisa kako bi problem aerozagađenja u Smederevu bio rešen. Oni su od rukovodstva grada tražili da daju tačne informacije o zagađenju vazduha i uključe građane u donošenje odluka po pitanju poboljšanja kvaliteta vazduha. Kako ističe jedna od članica inicijative „Crveni bedževi“ Nataša Rašković građani su potpisivali četiri tačke Deklaracije za čist vazduh. Za dve od četiri tačke napravljen je pomak – gradonačelnik je inicirao izradu elaborata za kotlarnice i ubrzam je proces priključivanja na gas.

– Mi imamo 12 kotlarnica na mazut, čak su odvojili sredstva za jednu kotlarnicu da je konvertuju. Ubrzan je proces priključivanja građana na gas, da se ubrza proces gasifikacije – navodi Rašković.

Ovo jeste veliki napredak, kažu u udruženju „Pro.tok21“, koje je i pokrenulo inicijativu. Ipak, dodaju da dve važne tačke koje se tiču postavljanja LED ekrana sa informacijama o stepenu zagađenja i zaštite od industrijskog izvora zagađenja nisu razmatrane.

– Treći i četvrti član te Deklaracije su izignorisani. Jedan je vezan za industrijsko zagađenje od Železare koji nije ni u dometu naše gradske uprave, da budemo iskreni. Ali informisanje građana koje smo zahtevali u toj peticiji putem LED ekrana, potpuno je izignorisano od gradske uprave – ističe Rašković.

Kada su uvideli da uprkos brojnim akcijama i kampanjama Grad neće ništa uraditi po ovom pitanju, rešili su da to sami učine. Zahvaljujući građanima, partnerima i civilnim organizacijama, za samo 17 dana skupili su 480.000 dinara i sami postavili LED ekran, tačnije „semafor zagađenja“ u centru grada. Sada su podaci o zagađenju vazduha u Smederevu, koji se mere na republičkoj mernoj stanici, vidno istaknuti i vidljivi svima koji tu prolaze.

– To jeste pobeda, jer možda ne možete vi, nećete vi, ali evo uradićemo mi. Ne moramo na sve da čekamo na Gradsku upravu, s jedne strane, a s druge strane ovaj semafor bi trebalo da otvori vrata i da se drugi otvore, da Gradska uprava drugačije reaguje u narednom periodu – ističe ona.

Pokretači ove akcije smatraju da će semafor doprineti da se ekološka svest građana unapredi, pogotovo u toku grejne sezone, kada prorade kotlarnice. Semafor je za sada često zelen, pa deluje kao da je situacija sa zagađenjem pod kontrolom. Međutim na to utiče što je tokom proleća bilo dosta kiše i vetra. Međutim, očekuje se da će na leto češće biti žut i crven, te da će građani neminovno vremenom uvideti da će morati da dođe promene ekološke svesti. S druge strane, ističu da je razlog zagađenja složen jer postoji više izvora. Veliki problem predstavljaju kotlarnice, ali i Železara, koja je u blizini grada odakle se golim okom može videti zagađenje.

– Trenutno kod Železare sigurno nije čist vazduh jer mehaničko zagađenje možete videti golim okom, pa bi trebalo malo da razmislimo zašto tamo nema merača, semafora… Zagađenje vazduha u centru ne zavisi od Železare i mi ovde možemo da rešimo što je u našem dvorištu, naše kotlarnice, gas. Kako budemo bolje razumeli problem, tako ćemo lakše da mu pristupamo i da ga rešavamo – kaže Rašković.

Semafor igra veoma važnu ulogu i predstavlja njihov prvi veliki cilj i pomak, jer su se uključili građani, i time počeli da učestvuju u raznim aktivnostima ove inicijative. Dokaz za to je da o ekološkom temama i ekologije sve češće govore i predstavnici gradske vlasti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.